De echo van Cor – Complimenten voor de boeren

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Complimenten voor de boeren

Traditiegetrouw beginnen we weer met de strip. Wederom grappig. De ruzie tussen de appel, peer, banaan en de tomaat. Is het nu groente of fruit, de tomaat!? Maakt eigenlijk niet uit. Ik vind tomaatjes (met name honingtomaatjes) erg lekker en eet ze bijna dagelijks. Nu komt er een gemodificeerde tomaat die ook vitamine D bevat. Nog gezonder dus en hopelijk ook nog lekkerder. Gezond is één, maar lekker is toch ook erg belangrijk. Maar we gaan ervan uit dat ie ook heerlijk smaakt en tevens als vleesvervanger kan bijdragen aan een beter milieu. Top uitvinding dus!

Dan snel door naar Brussel waar men een radar ontwikkeld heeft die door muren, plafonds en vloeren kan kijken! Hoe handig is dat als aannemer, zeker bij oude gebouwen. Daar worden we blij van als we zonder hakken of breken weten hoe de vork in de steel zit.  Goed Nieuws!

Blijven we in Brussel waar men door middel van ‘digitale strips’ de geschiedenis gaat vertellen. Ik en vele anderen zullen blij zijn met dit nieuws. Ik ben een echte stripfanaat!

De combi van beeld en tekst is natuurlijk de ideale manier om mensen op een leuke manier dingen te leren en dus ook geschiedenis. Zal wel een andere strip worden dan in mijn boekenkast met Joop Klepzeiker en Dirk Jan. Maar goed, het idee is goed en beste mensen, ook wat humor erin.

Van Brussel naar Antwerpen waar men kunstmest wil maken uit lucht door middel van plasmareactoren. Lijkt me erg ingewikkeld, maar het idee is dat men 5 keer minder elektriciteit nodig heeft dan op de bestaande manier. Geweldig dus, zeker als groenteboer ben ik daar erg blij mee, ook omdat we in de toekomst door de bevolkingsgroei nog meer groenten nodig zullen hebben.

Gaan we effe een rondje over de aardbol en als eerste naar Lieke die vanuit India een project deed in Tanzania, Justdiggit. Het idee is dat bestaande bomen die gekapt zijn opnieuw tot leven gewekt worden, weer laten groeien dus! Ik heb het in mijn eigen tuin ook gezien dat het werkt. Alles om een boom te laten groeien zit al in de grond en de boom groeit ook relatief snel weer aan. Dit kan dus in plaats van een nieuwe kleine boom te planten! Goed idee, boerenslimheid bijna …

Reizen we door naar Midden-Amerika waar het met de milieubescherming langzaam de goede kant op gaat. Na jarenlange hoge ontbossingscijfers nu dus verbetering. En gelukkig worden ook de opvallend veel sterfgevallen onder milieubeschermers minder. Dat is toch wel Goed Nieuws mag je wel zeggen! Als ik sheriff was daar zou ik op de bomenrooiers gaan jagen, maar dat schijnt zelfs daar niet te mogen. Ik heb soms ook wel een erg grote mond … …

Dan blijven we in de buurt en wel het Amazonewoud waar de grootste fotoverzameling ooit (150.000) een unieke kijk geeft in dat schitterende gebied! Maar ook bewegende camerabeelden zijn er volop. Het lijkt me geweldig om daar eens een bioscoopfilm van te maken, die zou ik zeker gaan bekijken. Niets is zo fascinerend als de dierenwereld. Ik hou ervan, echt uniek hoe dat allemaal reilt en zeilt. Nu maar hopen dat de film er komt met een gesproken tekst door Andre van Duin.

Dan terug naar België waar in Mechelen een onthardingsteam uit de startblokken schiet en dat heeft niets met de bonte was te maken. Maar wel met het uitbreken van asfalt, beton en bestrating en in plaats daarvan beplanten met groen. Goed Nieuws dus! Beter voor het milieu en het ziet er veel leuker uit, win-win dus en dat is niet altijd, normaal gesproken.

Eindigen we met een aantal “Goed Nieuwsen” uit Nederland. Te beginnen met Eindhoven en mijn mooie Helmond! Deze twee steden zijn uit 377 Europese steden uitgekozen als ‘duostad’. En dit ten behoeve van de Europese klimaatmissie. Zij gaan een voorbeeldfunctie vervullen (en een voortrekkersrol) om sneller klimaatneutraal te zijn. Vet toch!! Ik ben er blij mee dat Helmond (en ‘t Hout) daarin meedoen, en super trots dus. Complimenten voor Helmond (en Eindhoven).

Verder Goed Nieuws over vervuild afvalplastic, dat voortaan ook te recyclen is door een nieuwe manier van zuurstofloze verbranding (zal ‘nen ‘Hellemonder’ wel uitgevonden hebben…). Vervolgens maken ze er dan bouwstenen van. Top idee weer. Niks zo slim als ‘ne mens. Ga zo door uitvinders! Weer een goede bijdrage aan verduurzaming.

Dan weer naar Eindhoven waar chipfabrikant NXP winnaar is geworden van de Koning Willem 1 prijs 2022 in decategorie grootbedrijf. Deze Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven wordt om de twee jaar toegekend aan een bedrijf met een scherpe focus op duurzaam ondernemerschap. Proficiat uiteraard voor dit mooie bedrijf. Maar ook eens een keer de complimenten voor al die boerenbedrijven, die ondanks de klimaatperikelen en prijsdruk door de retailers de moed niet opgeven en voor dag en dauw aan het werk gaan om voor overheerlijke en gezonde producten te zorgen!! Zo, dat moest er ‘n keer uit!

Eindigen we met cultuur. Ook erg belangrijk. De Nederlandse cultuursector ontvangt extra geld krijgt van de overheid (135 miljoen) voor herstel, groei en vernieuwing. Ik (en velen met mij, denk ik) word daar gelukkig van (ben wel van het cabaret moet ik toegeven en Andy Marcelissen). Hopelijk heeft onze nieuwe staatssecretaris van cultuur en media, Gunay Uslu, nog meer goeie ideeën. Ik verwacht van wel (ben stiekem fan van haar) en ga er dus vanuit dat ze mijn hoge verwachtingen waar maakt.

Tot volgende week.
Steun Goed Nieuws en Oekraïne.
Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten