Ethiopië bindt strijd aan met de sigaret

Ethiopië vaardigt strengere tabakswetten uit om de bevolking te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van roken. Minstens 6,5 miljoen Ethiopiërs worden op de werkvloer blootgesteld aan passief roken. Daar komt dus verandering in.

Het Ethiopische ministerie van Volksgezondheid gaat strenger optreden tegen tabaksgebruik in vijf regio’s in het land: Benishangul, Afar, Gambella, Oromia en Somali. Openbare plaatsen zoals hotels, bars, restaurants en overheidswerkplekken worden er tabaksvrij.

Meer rookvrije omgevingen moeten de bredere bevolking beschermen tegen de schadelijke en verslavende gevolgen van roken. Onderzoek heeft uitgewezen dat in Ethiopië minstens 6,5 miljoen mensen blootgesteld worden aan passief roken op de werkvloer en nog eens 8,4 miljoen personen in hun eigen huis.

Actief en passief roken aangepakt

In de vijf gebieden is het gebruik van tabak erg hoog en het komt er voor in verschillende vormen: traditioneel roken, het gebruik van illegale tabaksproducten en qat-kauwen (dit is kauwen op het blad van de qat-plant wat een licht simulerend effect heeft, nvdr.). Ook het gebruik van alcohol ligt gemiddeld hoger in deze regio’s. Het initiatief om tabak te ontmoedigen wordt ondersteund door de Wereldgezondheidsorganisatie.

De regering start naast de rookvrije ruimtes ook een bewustmakingscampagne om de bevolking te beschermen tegen passief roken. De campagne loopt onder meer op regionale radio- en televisieprogramma’s in verschillende lokale talen. Ook worden er meer dan 17.000 ‘Niet roken’-stickers verspreid op openbare plaatsen in de aangewezen regio’s.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten