Bonus van minder luchtvervuiling: oogsten nemen flink toe

Maatregelen tegen de luchtvervuiling komen niet alleen de volksgezondheid ten goede, blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Stanford. Ook de landbouw profiteert sterk: de oogsten worden tot een kwart groter.

Onderzoek naar landbouwproductie richt zich doorgaans op factoren als water of bemesting. Maar Stanford-onderzoekers gooiden het over een heel andere boeg. Ze wilden weten welke invloed luchtvervuiling met stikstofoxiden heeft op de oogsten.

Sterke invloed

Stikstofoxiden zijn een van de belangrijkste vormen van luchtvervuiling. Deze stoffen zijn onder meer afkomstig van uitlaatgassen van wagens en de industrie. Van de stoffen was al geweten dat ze de cellen van planten aantasten. Bovendien dragen ze bij aan de vorming van ozon, waar ook al van geweten is dat het oogsten aantast, en fijnstof dat zonlicht wegkaapt van groeiende planten.

Dankzij nieuwe satellietgegevens konden de onderzoekers de invloed van stikstofoxiden in verschillende regio’s in de wereld analyseren, en die blijkt erg groot te zijn. Als landen de vervuiling met de helft zouden terugdringen, heeft dat grote gevolgen voor de oogsten. In Europa bijvoorbeeld zou de oogst met bijna 10 procent toenemen, in India met tot 8 procent en in China zelfs met 15 tot 25 procent.

Klimaat 

De resultaten zijn een extra motivering om luchtvervuiling aan te pakken, zeggen de wetenschappers. Niet alleen komen die inspanningen de volksgezondheid ten goede, maar ze overlappen ook sterk met klimaatinspanningen. 

“De belangrijkste conclusie hier is dat de voordelen van die acties voor de landbouw echt substantieel kunnen zijn”, zegt hoogleraar Aardwetenschappen David Lobell. “Genoeg zelfs om te helpen de groeiende wereldbevolking te voeden.”

Europese satellieten

De wetenschappers hopen nu meer te weten te komen over de precieze interactie tussen de uitstoot van stikstof en de fotosynthese van planten. Ze willen ook nagaan of andere vormen van luchtvervuiling, zoals zwaveloxide en ammoniak een rol spelen. 

“Het is heel opwindend hoe we steeds meer kunnen meten met satellieten”, zegt data-analist Stefania Di Tommaso. “Heel wat van die data zijn afkomstig van nieuwe, Europese satellieten. De steeds betere data stuwen ons als wetenschappers om ambitieuzer en creatiever te zijn in het soort vragen dat we stellen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten