Niet minder dan zes Nederlandse bewindslieden plus koningin Maxima nemen vanaf morgen deel aan de tweedaagse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos. Zij wonen verschillende sessies bij en voeren bilaterale gesprekken met collega’s, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en economen. Het WEF is een jaarlijkse bijeenkomst van de CEO’s van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici (presidenten, ministers-presidenten en anderen), intellectuelen en journalisten. Het organiseert jaarlijks een jaarvergadering in Davos en diverse regionale conferenties op alle continenten. Omdat in Davos de invloedrijkste personen, onder wie vele staatshoofden, samenkomen, is het een invloedrijk platform. De bijeenkomst zal de komende week door meer dan 2.000 leiders en experts van over de hele wereld worden bezocht.
Ieder jaar stelt het WEF een Global Risks Report op, een wereldwijde risicoperceptie onder risico-experts en wereldleiders in het bedrijfsleven, de overheid en het maatschappelijk middenveld. Het rapport, dat nu voor de zeventiende keer verschijnt, is bedoeld om leiders te stimuleren om buiten de driemaandelijkse rapportagecyclus te denken en beleid te ontwikkelen dat risico’s beheert en de agenda voor de komende jaren bepaalt.
Het rapport verkent vier gebieden van opkomende risico’s: cyberveiligheid, concurrentie in de ruimte, klimaatverandering en migratiedruk. Elk van deze risico’s vereist wereldwijde coördinatie om succesvol te kunnen worden beheerd.
Voor Nederland ziet de top vijf grootste risico’s er als volgt uit: 1. Het niet slagen van klimaatregelingen
2. Afnemende sociale samenhang
3. Het niet succesvol implementeren van cyberbeveiligingsmaatregelen
4. Het barsten van de asset bubbel in de grote economieën
5. Schuldencrises in de grote economieën
De grootste wereldwijde risico’s op lange termijn hebben betrekking op het klimaat. Hier is ook de grootste bezorgdheid over. Maar op korte termijn gelden de grootste zorgen de maatschappelijke verdeeldheid, crises in het levensonderhoud en de verslechtering van de geestelijke gezondheid.
Minister-president Rutte, minister Kaag van Financiën, minister Ollongren van Defensie, minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat reizen vandaag af naar Davos voor hun tweedaagse deelname aan de internationale conferentie.
Belangrijk dat mensen digitale toegang hebben tot financiële diensten
Koningin Máxima bezoekt het WEF in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).
Naast een flink aantal spreekbeurten zal zij bilaterale gesprekken voeren met regeringsvertegenwoordigers van diverse landen, de private sector en internationale ontwikkelingsorganisaties. Ook neemt zij deel aan een aantal plenaire sessies. Het belangrijkste thema voor de gesprekken is de rol van digitale financiële diensten in het bevorderen van financiële gezondheid en economische ontwikkeling. De coronapandemie heeft aangetoond hoe belangrijk het is dat mensen digitale toegang hebben tot financiële diensten. Daarnaast staan thema’s als inclusieve fintech en inclusieve groene financiering op de agenda.
Internationale organisatie voor publiek-private samenwerking
Het Wereld Economisch Forum is de Internationale Organisatie voor Publiek-Private Samenwerking. Het werd in 1971 opgericht door Klaus M. Schwab, een Duitse hoogleraar en zakenman. Het hoofdkantoor bevindt zich in Genève, waar rond de 400 mensen met ruim vijftig nationaliteiten werken. Het staat geregistreerd als non-profitstichting.
In de Raad van Toezicht hadden in 2020 o.a. Al Gore, oud-vicepresident van de Verenigde Staten, Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank en Feike Sijbesma, voormalig bestuursvoorzitter van DSM, thans president-commissaris van de N.V. Philips en lid van de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank (DNB) zitting.
Partners waren in 2020 (vorig jaar ging het WEF niet door vanwege COVID-19 beperkingen) o.m. Shell, Schiphol, Rabobank, KPN, ING Groep, ABN AMRO, Heineken, Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO), Europese Investeringsbank en Apple.
Bijgedragen aan enkele mijlpalen en doorbraken
In de afgelopen decennia heeft het WEF bijgedragen aan enkele mijlpalen en doorbraken op het gebied van gezondheidszorg, corruptie, klimaatverandering, maatschappelijk verantwoord ondernemen, hongerbestrijding, humanitaire hulpverlening, het samenbrengen van jonge en oudere generaties, vrijheid van meningsuiting, de Arabische Lente, onderwijs, de economische crisis en diverse andere thema’s.