Bewoners adopteren hun straat en houden daarmee hun omgeving schoon en groen

Vergroening staat bij de gemeente Eindhoven hoog in het vaandel. En het schoonhouden van de stad vindt men minstens zo belangrijk. Beide worden omarmd door de actie ‘Adopteer een Straat’, een Eindhovens vrijwilligersinitiatief waar al meer dan 1000 enthousiaste vrijwilligers aan meedoen. Inwoners van Eindhoven kunnen – alleen of in een groep- een bepaald gebied ‘adopteren’. Zo helpen ze met het schoonmaken en/of groen houden van het geadopteerde gebied. Om de inwoners aan te moedigen, worden gratis planten uitgedeeld voor boomspiegels en geveltuintjes: acht vrachtwagens vol met 16.000 plantjes. De gemeente faciliteert ‘Adopteer een Straat’ ook door het benodigde materiaal ter beschikking te stellen, zoals grijpers, afvalzakken en werkhandschoenen.

‘Adopteer een Straat’ is bedoeld om de leefomgeving mooier, groener en prettiger te maken. De vrijwilligers zijn mensen die het fijn vinden om daaraan bij te dragen. Het is een eenvoudige en leuke manier om alleen of samen iets terug te doen voor de samenleving. ‘Adopteer een Straat’ is een initiatief zonder vergaderingen. De activiteiten van ‘Adopteer een Straat’ zijn te verdelen in twee categorieën: Schoonen Groen.

Schoon

Inwoners helpen mee om hun woonomgeving schoon te houden door het opruimen van zwerfafval. Hiervoor kunnen ze bij ‘Adopteer een Straat’ een afvalgrijper, handschoenen, afvalzakken en een veiligheidshesje krijgen. Met een milieupas kunnen ze het verzamelde afval weggooien in alle ondergrondse afvalcontainers in Eindhoven. Als er geen ondergrondse container in de buurt is, kunnen ze een volle afvalzak dichtgebonden neerzetten bij een afvalbak van de gemeente. 
‘Adopteer een Straat’ leent ook regelmatig materialen uit aan bijvoorbeeld basisscholen of bedrijven voor opruimacties. Voor scholen zijn dat standaard 15 afvalgrijpers en 30 hesjes per klas.

Groen

Om de woonomgeving groen te houden, kunnen inwoners een stukje van de openbare ruimte adopteren. Boomspiegels en geveltuintjes mogen altijd geadopteerd worden, daar is geen verdere toestemming voor nodig. Om iets anders in de openbare ruimte te adopteren, moet afstemming met de gemeente plaatsvinden. In het voorjaar is er een actie waarbij de deelnemers vaste planten en potgrond kunnen krijgen. In het najaar is er een bloembollenactie.

Verzekerd tegen ongelukken

Het normale onderhoud in de openbare ruimte, zoals grasmaaien, snoeien en legen van afvalbakken blijft uiteraard de verantwoordelijkheid van de gemeente. Als er tijdens de vrijwillige werkzaamheden voor ‘Adopteer een Straat’ een ongeluk gebeurt, dan is men daarvoor verzekerd.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten