Australisch riet breekt PFAS af

Australische onderzoekers hebben ontdekt dat riet PFAS-niveaus in het water verlaagt. Ze spreken van een groene en goedkope methode, die bovendien makkelijk inzetbaar is in stedelijke omgevingen.

PFAS-stoffen zijn de laatste maanden niet meer uit het nieuws te slaan. Ze zijn alomtegenwoordig in kookpannen, waterdicht textiel en blusschuim, maar inmiddels ook berucht omdat ze schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid, vruchtbaarheid en ontwikkeling bij kinderen.

Bovendien blijven de stoffen zo lang in het milieu dat ze ook wel “forever chemicals” genoemd worden. De moleculen zijn zo goed als onverwoestbaar en maken de sanering van gronden en water bijzonder moeilijk.

Helft minder vervuiling

Maar wetenschappers van de University of Western Australia hebben nu een veelbelovende methode ontdekt met behulp van lokale rietsoorten. Phragmites australis, ook wel “gewoon riet” genoemd, blijkt oude PFAS-verontreinigingen in het water met 42 tot 53 procent te verminderen.

De methode is tot nog toe enkel in experimentele omstandigheden getest. De onderzoekers willen in een volgende stap tests doen in echte waterlopen.

Groen en goedkoop

John Awad, ingenieur en hoofdauteur van de studie, is alvast enthousiast. Hij noemt het een schone, groene en goedkope methode om PFAS uit het milieu te verwijderen, die zich bovendien leent voor gebruik in en rond steden.

“De drijvende rietbedden kunnen makkelijk worden geïnstalleerd in bestaande stedelijke infrastructuur, zoals reservoirs”, zegt Awad. “Ze zijn zeer flexibel en aanpasbaar aan lokale waterwegen.”

Omdat er geen pompen of toevoeging van chemicaliën nodig is, is het bovendien goedkoop. “Voeg inheemse planten toe aan de mix en we hebben een echt schone, groene en milieuvriendelijke methode om giftige PFAS-chemicaliën uit verontreinigd water te verwijderen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten