36.000 lampen op afstand bedienen: energiebesparend voor kassen en andere gebouwen

36.000 lampen tegelijk en op afstand bedienen. Dat komt vooral telers van hoogwaardige producten in de kassen van pas. Maar hetzelfde systeem kan ook worden opgeschaald naar andere toepassingen, zoals de automatisering voor gebouwen. Het bedrijf ‘Cosmicnode’ op de High Tech Campus van Eindhoven kan dat.

In een interview met het Nieuwsplatform Innovationorigins vertelt een van de oprichters van het bedrijf, Vinay Hiremath, erover. “Wij richten ons op het bouwen van energie-efficiënte en kosteneffectieve oplossingen voor telers en gebouweigenaren. We leveren plug-and-play regelapparatuur en sensoren aan verlichtingsfabrikanten en klimaatcomputerbedrijven. Ons product heeft drie verschillende use cases: tuinbouw, gebouwautomatisering en veehouderij. ‘Hortint’ heet het systeem dat we hebben ontwikkeld om verlichting in kassen op afstand te regelen. Hiermee kan de tuinder licht dimmen – elk gewas heeft een ander lichtspectrum nodig – en de kas op afstand bewaken. Alle lampen zijn aangesloten op een gateway, die als dataverzamelaar fungeert. Binnen dezelfde kas kunnen lampen worden gegroepeerd en verschillend worden aangestuurd – als er bijvoorbeeld verschillende soorten gewassen zijn. Vervolgens wordt de informatie naar het systeem gestuurd, dat het analyseert en aan de gebruiker presenteert.”

“Het systeem bespaart veel energie en de planten zijn gezonder.”

“Het systeem bespaart veel energie, omdat boeren alleen de hoeveelheid verlichting gebruiken die ze nodig hebben. Maar ook de planten zijn gezonder en kunnen boeren betere opbrengsten bezorgen. Via onze mobiele app kunnen ze de hoeveelheid licht tot aan de oogst vanaf dag één inplannen. Zo optimaliseren ze het gebruik van licht in elke stap van de groei van de planten. Ons systeem kan verbinding maken met andere sensoren die in een kas aanwezig zijn en die de temperatuur, luchtvochtigheid en bodemvochtigheid meten. Alle informatie wordt aan de teler getoond in een dashboard.”

“Draadloze technologie kan de kosten aanzienlijk verlagen.

De mensen van Cosmicnode zijn gepassioneerd over het gebruik van technologie bij het oplossen van real-life uitdagingen. Door hun sterke achtergrond in de draadloze technologie-industrie, geloven ze dat betrouwbare draadloze technologie de kosten in gebouwen aanzienlijk kan verlagen door het elimineren van draden en complexe installaties. “Eerst was ons idee producten te bouwen en deze rechtstreeks aan de consument te verkopen. Maar door de vele uitdagingen in de toeleveringsketen, de concurrerende prijzen en de overvloed aan andere spelers op de markt, hebben we de overstap gemaakt naar de industriële markt. Hier zagen we een grote kans in de sectoren broeikas- en gebouwautomatisering. Vervolgens vonden we onze eerste klant die in onze oplossing geloofde. Vandaag wordt ‘Hortint’ ingezet in meer dan 20 kassen en gebouwen in Europa en India met tot nu toe in totaal meer dan 50 duizend draadloze nodes.”

Samenwerking met plantenwetenschapper van Wageningen Universiteit

De volgende stap van het Eindhovense bedrijf is om de komende jaren marktleider te worden in de tuinbouw en gebouwautomatisering. Vinay Hiremath: “Ik zeg dit vanwege onze expertise in verlichtingsregelingen, sensoren en dataplatforms. We zijn op een missie om kassen volledig autonoom te maken met zeer nauwkeurige technieken. Als onderdeel hiervan werken we ook samen met een plantenwetenschapper van Wageningen Universiteit om datamodellen te bouwen met behulp van Artificial Intelligence.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten