De provincie Noord-Brabant is goed voor 51,4 procent van alle Nederlandse octrooiaanvragen bij het Europees Octrooi Bureau (EOB). Met 40% is Eindhoven koploper zowel in de provincie als landelijk. De stad staat op de Europese ranglijst van alle steden uit de Europese Unie zelfs op de derde plaats staat achter München en Parijs. Wereldwijd staat Eindhoven op de achtste plaats. Bij de Top 5 van Nederlandse steden met de meeste uitvindingen staan naast Eindhoven nog twee Noord-Brabantse steden, t.w. Bergen op Zoom (3) en Veldhoven (4). Nummer 2 is Rotterdam, Amsterdam sluit de Nederlandse Top 5.
Een en ander blijkt uit de nieuwste cijfers van het EOB over 2021. Het aantal octrooiaanvragen in relatie tot het aantal inwoners kan worden gezien als een indicatie voor de innovatiekracht van een land. In Europa staat Nederland op de achtste plaats.
Het EOB is een van de grootste instellingen voor openbare dienstverlening in Europa. Het heeft zijn hoofdkantoor in München en dependances in Berlijn, Brussel, Den Haag en Wenen. Het EOB is opgericht met het doel de samenwerking op het gebied van octrooien in Europa te versterken.
Op het gebied van medische technologie is Philips wereldwijd nummer één
Dat Eindhoven veruit de lijstaanvoerder is heeft het voor het grootste deel te danken aan Philips. Dit bedrijf vroeg de meeste octrooien aan van alle Nederlandse ondernemingen. Op het gebied van medische technologie is Philips zelfs de wereldwijde nummer één, nog vóór de ‘medische reuzen’ Medtronic en Johnson & Johnson uit de Verenigde Staten. Van de Europese octrooiaanvragers neemt Philips de derde plaats in.
Maar het is natuurlijk niet alleen Philips waar de meeste uitvindingen worden gedaan. Ook op de High Tech Campus in Eindhoven zijn bedrijven gevestigd waar slimmeriken hun werk doen. Dan valt te denken aan ‘grote jongens’, zoals ASML, Signify en NXP, maar ook aan veel kleinere startups.
China en Zuid-Korea belangrijkste octrooi-aanvrager
Het totaal aantal octrooiaanvragen dat Nederlandse bedrijven indienden bij het EOB steeg vorig jaar met ruim drie procent. Dat is de sterkste groei sinds 2015.
Het Chinese Huawei was in 2021 (net als in 2019) de belangrijkste octrooiaanvrager bij het EOB, gevolgd door de leiders van vorig jaar, Samsung en LG, beide uit Zuid-Korea.
Sterke groei in de sectoren farmaceutica en biotechnologie
In totaal ontving het Europees Octrooibureau vorig jaar ruim 188.000 aanvragen, een stijging van 4,5 procent na een lichte daling in 2020 (-0,7 procent). De totale groei van het aantal octrooiaanvragen bij het EOB in 2021 is toe te schrijven aan China (+24 procent) en de Verenigde Staten (+5,2 procent).
Het aantal octrooiaanvragen kan worden gezien als een indicatie van de investeringen die bedrijven doen in Research & Development (onderzoek en ontwikkeling). In de sector digitale transformatie (communicatie – en computertechnologie) is de grootste stijging waar te nemen. Een sterke groei is geboekt in de sectoren farmaceutica en biotechnologie (gezondheid).