Jaarlijks belanden in Nederland alleen al vele tienduizenden mensen onnodig in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik, een aantal van hen overlijdt zelfs. Met ons platform moeten die cijfers omlaag’, zegt Claudia Rijcken, oprichter van Pharmi. Daar gaat haar jonge bedrijf, gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven en het Biopartner Center in Maastricht, wat aan doen met het platform ‘MedicijnWijs’. Het is een digitale apothekerszorg, die patiënten alle nodige informatie en begeleiding geeft over het juiste gebruik van bijna alle geneesmiddelen op de Nederlandse markt. Het bedrijf gaat binnenkort ook in België van start en is voornemens naar andere landen uit te breiden.
‘MedicijnWijs’ begeleidt patiënten allereerst bij het gebruik van geneesmiddelen in de eerste twee weken van gebruik. Door in korte dagelijkse berichten met tekst, video en animatie wordt de gebruiker geïnformeerd over o.m.:
- wat een medicijn doet
- welke bijwerkingen er kunnen zijn
- welke aandoening het betreft
- hoe je met medicijnafval om moet gaan
- of je er mee op reis kunt
- wat de patiëntenvereniging doet
- welke leefstijl bij de aandoening past.
Het is via het platform mogelijk vragen te stellen aan de eigen apotheek via een chatfunctie en ook kunnen vragenlijsten worden ingevuld. Daarnaast ondersteunt Pharmi de rationele inzet van medicatie, waarbij bepaalde modules ‘therapietrouw’ ondersteunen en de afbouw van de medicatie begeleiden.
‘Digitaal waar het kan en menselijk waar het moet.’
Afnemers – zoals momenteel (online) apotheken, ketens en farmaceutische thuiszorgorganisaties – kunnen patiënten op afstand begeleiden en via een zorgdashboard met gerichte data-analyse steeds meer persoonlijke zorg bieden. ‘Digitaal waar het kan en menselijk waar het moet’, aldus de formule van Pharmi.
Met het platform speelt Pharmi in op het gegeven dat de zorgsector steeds meer oververhit raakt. Komt volgens Pharmi door een tekort aan zorgpersoneel en door een groeiend aantal ouderen en kwetsbaren, die lange tijd veel en complexe geneesmiddelen nodig hebben. Het bedrijf stelt dat door de overbelasting van de zorg vermijdbare fouten optreden, waardoor duizenden mensen onnodig in het ziekenhuis belanden. Daarnaast is medicijngebruik, aldus Pharmi, ook een grote bron van verspilling.
Het doel van het bedrijf is om met ‘MedicijnWijs’ de patiënt in staat te stellen de regie over het medicijngebruik zoveel mogelijk in eigen hand te houden, zodat er minder fouten ontstaan en er meer tijd overblijft voor de menselijke zorg van apothekers waar die echt nodig is. “Zo leidt MedicijnWijs tot betere uitkomsten, tevredenere patiënten en minder verspilling”, aldus Pharmi.
“Farmaceutische zorg duurzamer, efficiënter en aangenamer.”
Claudia Rijcken, oprichter en directeur: “Pharmi is de eerste echte digitale apotheker, die patiënten empathische interactieve medicatiebegeleiding biedt op het moment dat het de patiënt past. Ons team maakt het mogelijk dat apothekers en zorgverleners de allerbeste digitale zorg kunnen leveren, zodat zijzelf meer tijd over houden voor de noodzakelijke menselijke interactie. Ons team maakt elke dag farmaceutische zorg duurzamer, efficiënter en aangenamer.”
Claudia Rijcken is zelf opgeleid apotheker en werkte, naast zeven jaar in een openbare apotheek, ook voor verschillende farmaceuten. Begin 2019 besloot ze Pharmi op te richten. “Omdat – ondanks de goede informatievoorziening in Nederland – nog zoveel mensen niet begrijpen hoe een medicijn werkt of gebruikt moet worden. Natuurlijk geven apothekers instructies als patiënten voor de eerste keer een bepaald medicijn ophalen. Ze geven folders mee naar huis met daarin uitleg over het medicijn en hoe het te gebruiken. Plus vaak een mondelinge toelichting. Maar uit onderzoek blijkt dat meer dan dertig procent van de gebruikers toch iets fout doet. Met alle kwalijke gevolgen vandien. Dat moet anders, denken wij bij Pharmi.’