Tweeduizend nieuwe zeesoorten ontdekt

Wetenschappers hebben vorig jaar maar liefst 2241 nieuwe zeedieren en -planten ontdekt, waaronder zelfs een dolfijnsoort. Sommige soorten kennen opmerkelijke namen, zoals de twittermijt en quarantainegarnaal.

Wetenschappers hebben vorig jaar maar liefst 2241 nieuwe zeedieren en –planten ontdekt. Daarbij zijn enkele soorten met opmerkelijke namen, zoals de twittermijt en quarantainegarnaal, en zelfs een dolfijnsoort.

De oceaan vormt een van de laatste onontdekte gebieden op aarde. Wetenschappers vermoeden dat er nog zo’n anderhalf miljoen dier- en plantsoorten te ontdekken zijn. Elke dag zijn taxonomen dan ook druk in de weer in laboratoria, musea en het veld om nieuwe soorten te verzamelen, te beschrijven en te benoemen.

Vorig jaar werden zo maar liefst 2241 nieuwe soorten beschreven. Die worden allemaal bijgehouden in het Wereldregister voor Mariene Soorten, dat gehost wordt door het Vlaams Instituut voor de Zee.

Top tien

Het register publiceert jaarlijks een top tien van de opmerkelijkste nieuwe ontdekkingen – en namen, op basis van een stemming onder taxonomen, redacteurs van wetenschappelijke tijdschriften en gebruikers van het register.

Zo is tijdens de lockdown onder meer de “Japanse Twittermijt”, een soort die ontdekt werd via sociale media, en de “quarantainegarnaal” beschreven. Nog in de top tien staan de enorme Yokozuna Sumo gladkopvis, vernoemd naar sumoworstelaars, en de “Jura varkenssnuit brokkelster”.

Bijzonder opvallend is dat er ook een nieuwe soort walvisachtige ontdekt is: Ramari’s spitssnuitdolfijn, die mede dankzij inheemse kennis ontdekt is. De bekende Maori-walviskenner Ramari Stewart zag dat het om een niet eerder beschreven soort ging en ze besloot het skelet op te sturen voor verder onderzoek. Een internationaal team onderzocht het dier en concludeerde dat het inderdaad om een morfologisch en genetisch onontdekte walvissoort ging.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten