Vrijwillig liefdevol zieke, gewonde en ondervoede egels verzorgen

Dré en Conny Scheeres uit Roosendaal verzorgen al 23 jaar zieke, gewonde en ondervoede egels en egelbaby’s, die om de een of andere reden niet (meer) door hun moeder kunnen worden verzorgd. Ook Vlaamse egeltjes zijn welkom in Brabant.

En dat doen ze nog steeds met groot enthousiasme en liefdevol. Zeker nu onlangs hun vernieuwde egelverblijf is heropend en de opvang is vergroot naar 60 egels. “Egels helpen is natuurbescherming”, zeggen ze.

Egels, ze staan niet voor niets op de lijst van Beschermde Dieren in de Natuurbeschermingswet. Want ze hebben het niet gemakkelijk, ze hebben te maken met allerlei menselijke gevaren. Stadsuitbreiding en wegenaanleg zetten de leefomgeving van wilde dieren onder druk. Land- en tuinbouwgif, water- en bodemverontreiniging zijn grote oorzaken van ziekte en sterfte onder de egels. Ook de verkeersdrukte eist veel slachtoffers. Het aantal egels gaat achteruit en het komt nog maar zelden voor dat een egel in de natuur de leeftijd van 4 jaar bereikt. Als ‘beschermd dier’ is het verboden een egel te verstoren, te doden of mee naar huis te nemen. Alleen bij speciale opvangcentra met een ontheffing, mogen deze dieren worden opgevangen.

Ze hebben medicijnen en deskundige verzorging nodig

Zieke en gewonde egels kunnen bij Dré en Conny terecht voor verzorging en herstel. Ook moederloze baby-egels worden door hen grootgebracht. Een zieke of gewonde egel heeft medicijnen nodig en deskundige verzorging. De verzorging van baby-egels bestaat uit een veeleisende behandeling.  De eerste opvang is meestal in een verwarmd egelverblijf. Als een egel goed is hersteld, gaat hij tijdelijk  naar een gesloten tuin. Dat is een tuin die is afgezet met fijn gaas of een schutting, waar de egel zelf niet uit kan komen. Hier kan hij weer zelfstandig eten zoeken en zo nodig worden bijgevoerd. Na herstel laten ze de egels weer vrij, terug in de natuur.

Geen beloningsbeleid, uitsluitend vrijwilligers actief

De Stichting Egelopvang Roosendaal wordt door sponsors en donateurs ondersteund. Er is geen beloningsbeleid. Er zijn uitsluitend vrijwilligers actief. De provincie Noord-Brabant heeft de Egelopvang ondersteund met inbouwkooien voor de egelverblijven als onderdeel van het driejarige programma om de opvangcentra voor wilde inheemse dieren te versterken.
Vorig jaar hebben Dré en Conny met hun vrijwilligers een kleine 600 egels verzorgd, 100 meer dan het jaar ervoor. Daarvan zijn er 273 hersteld en weer vrijgelaten in de natuur. Onder de opgevangen egels waren 251 baby-egels;

Steeds meer Vlaamse egels

De meeste egels in de Roosendaalse opvang zijn uiteraard afkomstig uit Brabant en Zeeland. Maar opvallend is het groeiend aantal egels uit Vlaanderen. Dré en Conny worden ook over de grens steeds bekender. In Vlaanderen hebben ze geen opvang en dus krijgen ze steeds vaker dieren uit de omgeving van Antwerpen, Kalmthout en Essen

De egelopvang in Roosendaal heeft een chronisch tekort aan vrijwilligers. Wat ze zoal doen?

  • Iedere dag worden in de opvang de verblijven van de egels verschoond. De dieren worden gewogen, krijgen voedsel en, indien nodig, medicijnen.
  • De verzorging van babyegels, meestal van juni tot september vraagt zeer veel tijd, vooral de nachtelijke voedingen.
  • Andere vrijwilligers wonen vergaderingen bij van commissies of andere (natuur-) organisaties, zodat ook preventieve maatregelen om de egel te beschermen kunnen worden getroffen.
  • Enkele malen per jaar staat de Egelopvang met een stand op markten en milieumanifestaties om informatie te geven over egels en de Egelopvang.
  • Veel van de vrijwilligers die een tuin bezitten verzorgen tijdelijk één of meer egels gedurende de winter in hun daarvoor afgezette gesloten tuin.
  • Anderen hebben een geschikte open tuin om egels te verzorgen. Zij voeren de egel ook bij en hebben er een egelhuis neergezet.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten