‘Bike for life’ voor noodsituaties in en rondom het ziekenhuis

Medisch magazijn op wielen voor spoed-zorgverleners. De bakfiets is voorzien van een heuse sirene, die een veilige doortocht in de ziekenhuisgangen moet garanderen.

‘Bike for life’ is een reanimatiefiets, een medisch magazijn op wielen om bezoekers en patiënten die zich binnen en rondom het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg in een noodsituatie bevinden. Met deze speciaal gebouwde bakfiets krijgen zij medische hulp van toegesnelde zorgverleners van het Rapid Response Team (RRT).

De reanimatiefiets is de opvolger van de ‘oude’ driewieler, die de concurrentiestrijd verloor op het gebied van mobiliteit en gebruiksgemak. “Als we met die logge, zware fietsen naar de locatie van het noodgeval moesten racen, kwamen we volledig buiten adem aan”, legt IC-teamleider en RRT-lid Joost Driessen uit. Van deze nieuwe medische bakfiets heeft het ETZ er vijf in gebruik.

Defibrillator, hartmonitor, zuurstoffles, intubatie- en infuusspullen

Wanneer het RRT een melding krijgt van een noodsituatie (bijvoorbeeld over een gevallen patiënt of onwel geworden bezoeker) rukken er twee leden met elk een reanimatiefiets op uit. Eenmaal op de locatie aangekomen gaan ze doelgericht en volgens de geldende protocollen aan het werk. “De aanwezige artsen nemen het voortouw en zorgen ervoor dat iedereen zijn taken volgens die protocollen uitvoert”, geeft Driessen aan. Op die manier weet elke zorgprofessional welke medische hulpmiddelen hij op dat moment nodig heeft en welke handelingen moeten worden verricht. Die medische hulpmiddelen zijn onder meer een defibrillator, een hartmonitor, een zuurstoffles, intubatie- en infuusspullen en verschillende medicaties. Daarmee doet de reanimatiefiets recht aan de bijnaam ‘medisch magazijn op wielen’.

Iedere minuut van de dag paraat

Het RRT staat iedere minuut van de dag paraat om per reanimatiefiets medische hulp te bieden. De diensttelefoon – waarop de Spoedeisende Hulp de RRT-leden alarmeert – wisselt roodgloeiend staan af met periodes van radiostilte. “Gemiddeld krijgen we één melding per dag, maar op sommige dagen kunnen dat er ineens heel veel zijn of juist geen”, geeft Driessen aan. Om ervoor te zorgen dat de druk niet bij één afdeling komt te liggen, zijn de fietsen verspreid over het ziekenhuis.

Soepel de lift in

De vernieuwde reanimatiefiets is een stuk lichter en beschikt over acht versnellingen. Dat werkt in meerdere opzichten in het voordeel van de bestuurder, die zich daardoor sneller kan verplaatsen binnen het ziekenhuis en de fiets bovendien soepel de lift in kan draaien. Dat laatste is nodig op het moment dat er zich een incident voordoet op een van de verdiepingen van het ziekenhuis.
Kortom, de fiets is gebouwd en uitgerust voor het spelen van een grote rol bij medische noodsituaties in en rondom het ETZ. Logischerwijs stemt dit het RRT tot grote tevredenheid. “Je bent een stuk sneller, hebt alle medische benodigdheden bij de hand en kunt op álle plaatsen in het ziekenhuis komen. Oók op plaatsen waar er niet standaard medisch materiaal aanwezig is”, aldus een enthousiaste teamleider.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten