‘Circulair’ bouwen moet ‘gewoon’ bouwen worden

Bijzondere samenwerkingsvorm in bouw- en utiliteitssector. Een ‘nieuw normaal’ voor Brabantse bouwprojecten

Ruim twintig kopstukken uit de Noord-Brabantse bouw- en utiliteitssector hebben een gezamenlijk manifest ondertekend waarin zij beloven van ‘circulair bouwen’ – ‘gewoon’ bouwen te maken.  Het manifest wordt gezien als een belofte van aannemers, architecten, inkopers, overheid, opdrachtgevers en bouwbedrijven waar menelkaar aan houdt. Om zo van ‘circulariteit’ geen ‘rariteit’, maar een ‘formaliteit’ te maken.  De ondertekening moet ertoe leiden dat er minder grondstofverbruik, CO2, stikstof, afval en water verbruikt wordt door bouwprojecten. Onder een circulariteit kan men denken aan de inzet van biobased materialen, demontabel bouwen of het reduceren van afval.

De woordelijke inhoud van het manifest luidt:

“Wij geloven dat circulaire bouw voornamelijk een sociale en organisatorische zaak is. Technisch komen we er wel uit. We moeten ons beseffen dat we als ecosysteem in de Brabantse Aanpak Circulair Bouwen met de juiste houding en met de befaamde Brabantse samenwerking in staat zijn om een gids te zijn voor de noodzakelijke vernieuwing in de bouwsector. En dan gaan ‘doing good’ en ‘doing business’ hand in hand. “

Het is de bedoeling dat iedere organisatie die in de toekomst aansluit zijn eigen ‘I believe’-statement aan het manifest toevoegt.

“Ja” tegen de volgende uitgangspunten:

Organisaties die ondertekenen, zeggen ‘ja’ tegen de volgende uitgangspunten:

  • Wij, partijen uit de gehele Brabantse bouw- & vastgoedketen, zijn van mening dat circulair bouwen essentieel is om beneden de 1,5 graad tempratuurstijging te blijven.
  • Wij gaan hier, van architect tot sloper en van opdrachtgever tot opdrachtnemer, de komende jaren actief en gezamenlijk werk van maken.
  • Dit doen wij door samen te werken met deze gehele Brabantse bouw- en vastgoedketen via de ‘Brabantse Aanpak Circulair Bouwen’.
  • ‘Het Nieuwe Normaal’, uit het landelijke Samen Versnellen Programma van Cirkelstad, gebruiken wij om een gemeenschappelijke taal te spreken én als middel om de circulaire lat voor onszelf en anderen steeds hoger te leggen.
  • Dit vertalen wij door in onze eigen organisatie en projecten. Door ambitieuze doelen te stellen op het gebied van circulair bouwen en hier actief invulling aan te geven. Hierover zijn we open; we delen opgedane kennis waar mogelijk om elkaar verder te brengen.
  • Wij vormen een open ecosysteem, nieuwe partijen zijn welkom om onderdeel te worden van dit ecosysteem, mits de gezamenlijke ambitie om de bouw circulair te maken omarmt wordt en proactief deelgenomen wordt.

Bijdrage aan betere gezondheid van de mens

Anne Marie Spierings, gedeputeerde Circulaire Economie van Noord-Brabant, ondertekende namens de provincie en sprak daarbij de volgende woorden: “Deze uitgangspunten maken wat ons betreft de concurrentiepositie van de Brabantse bouwsector sterker, biedt productiekansen voor biobased grondstoffen door de agrarische sector, én verbetert de gezondheid van de Brabander. Door samenwerken met de hele bouwketen versnellen we de transitie naar een circulaire bouw en uiteindelijk naar een circulaire samenleving.” Door het gebruik van biobased materialen in woningen te gebruiken is het mogelijk om de luchtkwaliteit en vochtregulatie te verbeteren.

Open ecosysteem

De ondertekenaars noemen zich een ‘open ecosysteem’. Dat betekent dat iedereen, van architect tot sloper, van opdrachtgever tot opdrachtnemer is uitgenodigd om aan te sluiten. De komende tijd laten de aangesloten leden van dit open ecosysteem zien hoe zij de afspraken vertalen naar daden. Aan de hand van interviews, video’s en gesprekken delen zij hun kennis en geven ze inzage in hun bouwprojecten. Zo hopen ze van elkaar te leren en anderen te inspireren om zich aan te sluiten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten