Verschillende generaties samenbrengen met muzikale ontmoetingen

’Muziek Maatjes’ heet het project. Het is een mooi initiatief om eenzaamheid te bestrijden.

Doel is verbinding tot stand te brengen tussen verschillende generaties. En omdat muziek van en voor alle leeftijden is, is het ook bij uitstek een middel om jong en oud samen te brengen. Daarom gaan studenten van de Summa-opleiding Sociaal Werk met bewoners van twee Eindhovense seniorencomplexen acht weken lang op muzikale ontdekkingsreis. Voor de senioren betekent dit een eerste kennismaking met zangeres Adele en de muziekstreaming Spotify en horen de junioren voor het eerst in hun leven Dorus zingen over de motten in zijn ouwe jas.

Op de koffie

Zestien bewoners van twee verzorgingshuizen van WoonincPlusVitalis worden gekoppeld aan een student van het Summa College. Acht weken lang gaan de jongeren op de koffie bij hun ’Muziek Maatje’. Tijdens die bezoekjes kletsen ze over favoriete artiesten, luisteren ze samen naar plaatjes en wordt er – als het kan – samen muziek gemaakt. Het project is inmiddels gestart en aan het einde van het maatjesprogramma is er een Grand Finale in het Parktheater in Eindhoven. Hier laten een aantal Muziek Maatjes horen wat het resultaat is van hun ontmoetingen. Bijvoorbeeld het samenstellen van een playlist, maar ook het zingen van een zelfgemaakte medley.

“Gewone aandacht verbetert ook hun algehele welzijn.”

Het maatjesprogramma van Club Goud brengt verschillende generaties samen met muzikale ontmoetingen. Zo willen initiatiefnemer Club Goud en projectpartners Wooninc., Summa College en het Parktheater meer ‘gewone aandacht’ creëren voor ouderen. “Dat is aandacht die niet van zorgmedewerkers komt, maar normaal contact zoals je hebt met familie, vrienden, je sportteam of de buren”, licht Marion Peters namens Club Goud toe. “Die gewone aandacht draagt niet alleen enorm bij aan het levensplezier van ouderen, maar verbetert ook hun algehele welzijn. De ouderen helpen op hun beurt de studenten in hun persoonlijke- en beroepsontwikkeling tijdens de bezoeken. Ze worden zich bewust van de kracht van verbinding.”

Hilde van Beek, manager wonen bij Wooninc.: “We vinden het belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen, op een manier die bij hen past. Dat betekent niet alleen een fijn, betaalbaar huis, maar ook oog voor hun welzijn. Muziek Maatjes is een mooi initiatief om eenzaamheid te bestrijden.”

Meedoen en meetellen is niet meer vanzelfsprekend

‘Muziek Maatjes’ is een van de concepten van de Nijmeegse Club Goud, die ervoor wil zorgen dat ouderen zich zolang en zoveel mogelijk betrokken voelen bij de maatschappij. “Want”, stelt Marion Peters van Club Goud, “meedoen en meetellen, het gevoel van waarde te zijn en onderdeel uit te maken van het grotere geheel is voor de meeste van ons vanzelfsprekend, maar helaas is dat voor veel oudere mensen helemaal niet meer vanzelfsprekend. En hoe voorkom je dat nou? Hoe zorg je dat ouderen zich zolang en zoveel mogelijk betrokken kunnen blijven voelen bij onze maatschappij?”

Creatieve concepten

Door middel van bijzondere concepten en interventies test Club Goud in de praktijk verschillende manieren waarop ouderen betrokken kunnen blijven bij de maatschappij. De Club organiseert hiervoor o.m. een huiskamerfestival in een seniorenflat, lanceert een 80+ vrijwilligerscentrale of werft 100 jongere maatjes.
Op basis van de successen en mislukkingen van deze initiatieven geeft Club Goud trainingen aan zorgprofessionals. Zo inspireert de Club ouderen naar de toekomst te kijken en nieuwe coalities te smeden met andere domeinen, zoals kunst en cultuur. Zo wordt de deur opengezet en ouderen (en de ouderenzorg) opnieuw verbonden met de maatschappij. Experimenteren, het betrekken van een nieuwe generatie vrijwilligers en coalities smeden buiten de ouderenzorg zijn een terugkerend thema.

Club Goud brengt ook advies uit aan organisaties in alle domeinen wanneer het gaat over inclusie en het betrekken van de oudere doelgroep. Innovatievraagstukken voor organisaties die met hun teams een duurzame slag willen maken als het aankomt op het betrekken van ouderen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten