Wormenhotels op drie Tilburgse scholen. Leerlingen kunnen hierin hun groente- en fruitresten kwijt, waarna speciale tijgerwormen er vervolgens compost van maken. Zo worden voedselresten omgezet in een bruikbare grondstof.
“Circulair zijn is jong geleerd vinden ze hier in Tilburg en daar zijn wij het helemaal mee eens”, zegt Femke Dingemans, directeur van de Brabantse Milieufederatie (BMF). “Dit project heeft een prachtige uitstraling en mijn wens is dat deze ‘wormenhotels’ straks bij nog meer scholen staan. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de horeca, bedrijfskantines of verpleeghuizen.”
Het Tilburgse project ‘Wormenhotels013’ heeft de prijs voor het beste circulaire bewonersinitiatief van Noord-Brabant gewonnen. Deze aanmoedigingsprijs is in het leven geroepen door de Brabantse Milieufederatie (BMF) om circulaire initiatieven te steunen en anderen te inspireren zich ook in te zetten voor een duurzame toekomst van Brabant.
“Wormenuitwerpselen zijn beter dan potgrond”
Het project ‘Wormenhotels013’ komt uit de koker van de Stichting Op Groene Voet en is een van de vele circulaire bewonersinitiatieven die Noord-Brabant rijk is. De stichting is bekend van eerdere projecten als ‘de schonste stròtjes van Tilburg’, de jaarlijkse ruilmarkt van plantjes en stekjes en de actie ‘1000 Blauwe Tuinen’. Met ‘Wormenhotels013’ richt de stichting zich nu op de Tilburgse bodem.
“Een betere bodem begint met de buren,” zegt Janneke de Vries, coördinator van de Stichting Op Groene Voet. “Wanneer je stenen uit je tuin haalt, zie je vaak geel zand. Hoe kun je daar nieuw leven in blazen? Nou, dankzij de wormenuitwerpselen uit de wormenhotels wordt de bodem weer gezond. De wormenuitwerpselen zijn vele malen beter dan potgrond en heeft minder belasting op de natuur doordat er geen veen en turf wordt gebruikt.”
De wormenhotels zijn ‘hufterproof’ ontworpen. Kinderen kunnen erop klimmen en er kunnen planten op groeien. Met een lesbrief leren kinderen (naast afvalscheiding en kringlopen) dat wormenuitwerpselen niet vies zijn.
“Een goed voorbeeld voor ons allen.”
De Brabantse Milieufederatie zet zich in voor een mooi en duurzaam Brabant, waarbij elk afgedankt product de grondstof is voor nieuwe producten. De natuur- en milieuorganisatie ondersteunt ondernemers, bedrijven én inwoners die circulair willen werken en leven.
Directeur Femke Dingemans: “Bewonersinitiatieven die bijdragen aan de circulaire economie zijn een goed voorbeeld voor ons allen en verdienen onze steun. We zetten als BMF dit soort projecten dan ook graag in het zonnetje.”
De prijs bestaat uit een mooie wisseltrofee. Ook mag ‘Wormenhotels013’ een jaar lang het predicaat ‘Meest circulaire burgerinitiatief van Brabant’ voeren. Daarbij hoort een speciaal keurmerk. Met dit ‘kringlogo’ kan het project een jaar lang laten zien dat het het meest circulaire bewonersinitiatief is van Noord-Brabant en daarmee anderen inspireren ook met circulaire economie aan de slag te gaan.