ING verhoogt investeringen in hernieuwbare energie met 50 procent

ING gaat geen leningen meer uitschrijven voor de ontwikkeling van nieuwe olie- of gasvelden. Tegelijk kondigt de Nederlandse bank extra investeringen aan in wind- en zonne-energie.

Tegen 2025 wil de bankengroep de financiering voor de hernieuwbare energiesector opkrikken met 50 procent. Nieuwe olie- en gaswinning krijgt geen geld meer. De bank volgt naar eigen zeggen het stappenplan naar netto-nuluitstoot tegen 2050 van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

“Geen nieuwe velden nodig”

Daarin staat dat om de klimaatdoelstellingen te behalen er massale investeringen nodig zijn in duurzame energie. Dat zal leiden tot een afname van de vraag naar fossiele brandstoffen. De bestaande productie zou volgens de bank moeten volstaan om aan die vraag te voldoen. “Er zouden geen nieuwe olie- of gasvelden nodig moeten zijn”, aldus ING bij de aankondiging.

“De beste manier om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, is ervoor te zorgen dat er voldoende betaalbare groene alternatieven beschikbaar zijn”, zegt Michiel de Haan, hoofd energiebeleid van ING. Het is niet zo dat de Nederlandse bank nu plots alle fossiele brandstoffen uit haar portefeuille schrapt. Het blijft geld pompen in bestaande olie- en gasprojecten.

Recent onderzoek bevestigt ook dat er binnen het resterende koolstofbudget – de hoeveelheid CO2 die we nog mogen uitstoten om onder de 1,5 graden opwarming te blijven – “absoluut geen ruimte meer is” voor nieuwe olie- of gaswinning.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten