“Alles is leuk aan hem”, zegt Kenya over vriend Liam

De 20-jarige Kenya Koene speelt samen met haar 21-jarige vriend Liam de Waele de hoofdrol in een ontroerende documentaire over het syndroom van Down.

Kenya en Liam vormen sinds een jaartje een echt liefdeskoppel. Ze leerden elkaar kennen op de filmset van de Nederlandse TV-komedieserie ‘Downtown,’ waarin mensen met het Downsyndroom de rol spelen van bewoners van het fictieve dorp Downtown en daar sloeg de vonk meteen over. Het was liefde op het eerste gezicht. “Alles is leuk aan hem”, vertelt ze in het Eindhovens Dagblad.
Kenya en Liam hebben dus al enige ervaring als filmacteur. Geen wonder dus dat iemand van de filmmaatschappij Indiana Productions hen als hoofdrolspelers ontdekten voor de documentaire ‘Just the two of us’, waarin het recht van mensen met het Downsyndroom om lief te hebben wordt gepromoot.
De film is speciaal gemaakt als onderdeel van een wereldwijde bewustwordingscampagne die vandaag, 21 maart, op Wereld Downsyndroom Dag, wordt ingezet om het recht op én de behoefte aan volledige en gezonde seksuele vrijheid van Downmensen te erkennen. Daarvoor zijn de filmmakers bij de juiste mensen beland, want Kenya en Liam zijn stapelgek op elkaar en passen perfect bij het thema van dit jaar, ‘Just the two of us’, dat de internationale Down-organisatie CoorDown heeft gekozen voor de bewustwordingscampagne.

“Het is belangrijk de boodschap van integratie te verspreiden.”

“Mensen met het Downsyndroom hebben ook het recht om met z’n tweeën te zijn”, vertelt de moeder van Kenya, Irene Koene-Reniers. En ze doelt met deze uitspraak op de visie van CoorDown, dat Downmensen net zo goed als iedereen romantiek en een seksuele relatie mogen ervaren. Kenya’s moeder hoopt dat de campagne overal ter wereld wordt opgepikt. “Want het is belangrijk de boodschap van integratie te verspreiden.”

Kenya krijgt thuis uit alle steun. Haar moeder: “Als kinderen een droom hebben, wil je ze de kans geven om die waar te maken.” En zulk een droom heeft Kenya. Ze wil namelijk dolgraag fotomodel worden. Daarvoor is ze dus al een eind op weg. Voor de film moest het liefdeskoppel zich online presenteren. Mensen van de productiemaatschappij uit New York, Parijs en Italië kozen Kenya en Liam uit twintig paren over de hele wereld.  Het verliefde stel was voor de echte foto- en filmopnamen een week in Milaan. Kenya: “We hebben daar lekker gegeten en geshopt.”

“Normaal’ werkt Kenya bij lunchroom ‘Welkom Thuis’ in Helmond. Op haar vrije dag helpt ze haar moeder in de dansschool. Kenya doet aan wedstrijddansen. Niet vreemd als je in een dansfamilie opgroeit. Verder doet de Helmondse aan fitness net zoals haar vriendje Liam. Maar Liam is nóg actiever als sporter. Hij speelt basketbal, gaat skiën en snorkelen en is ook nog bekroond vlogger.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten