Met deze zes ingrepen maak je een groot verschil voor het klimaat

Niet alleen overheden en industrie hebben een rol in de strijd tegen de klimaatverandering, maar ook de burger, stelt nieuw onderzoek. Zes ingrepen in de levensstijl kunnen een groot verschil maken.

Afval sorteren en recycleren: het zijn typische voorbeelden waarbij de verantwoordelijkheid bij de individuele burger gelegd worden. Maar heeft die burger wel een betekenisvolle en directe impact op het klimaat? De vraag werd onderzocht door ingenieursbureau Arup en de Universiteit van Leeds. 

Hun conclusie: bedrijven en overheden hebben een veel grotere impact maar ook burgers kunnen wel degelijk betekenisvol actie ondernemen. Hun gedrag heeft een directe invloed op 25 tot 27 procent van de emissiereducties die dit decennium nodig zijn om een ecologische ineenstorting te voorkomen.

Cruciaal decennium

Die cijfers zijn een minimum, want burgers kunnen natuurlijk ook de beslissingen van overheden en bedrijven beïnvloeden via hun stem- en koopgedrag.

Bovendien zijn burgers in staat om hun gedrag relatief snel te veranderen in vergelijking met grote bedrijven of overheden, en zo kan hun impact nog groter zijn. Wat voor 2030 gebeurt, wordt immers doorslaggevend voor het succes van de strijd tegen de klimaatverandering op lange termijn.

Zes ingrepen

Maar met welke gedragsveranderingen kan de doorsnee burger dan het meeste impact hebben? Het onderzoek geeft zes concrete tips: 

  • Houd elektronische producten en huishoudelijke apparaten ten minste zeven jaar
  • Ga lokaal op vakantie: maximaal één vliegvakantie om de drie jaar
  • Eet groen: een plantaardig dieet, gezonde porties en geen afval
  • Koop maximaal drie nieuwe kledingstukken per jaar
  • Indien mogelijk, verplaats je niet in een eigen auto
  • Verander het systeem: duw het systeem in de goede richting met minstens één “lifeshift”, zoals een overstap naar een groene energieleverancier, bank of pensioenfonds.

Nog uit het onderzoek blijkt dat vooral de hogere inkomens sneller en ingrijpender actie moeten ondernemen, omdat hun impact het grootste is.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten