Geen branden meer bij de recycling van batterijen: in de shredder met een speciale zoutoplossing

In de recycling-industrie komen veel batterijbranden voor. Zoveel zelfs dat het de nummer 1 oorzaak is van branden in de metaalrecycling en de nummer 3 oorzaak in de papierrecycling industrie. Genoeg reden voor Team CORE uit het Noord-Brabantse Son (bij Eindhoven) om het probleem op te lossen. Dit gebeurt met TITAN, een shredder die werkt met een speciale zoutoplossing. Hierdoor kunnen elektronische producten en batterijen veilig worden omgezet in plastic metaal mixen, zonder dat er brand ontstaat. Hierdoor kunnen hogere recyclepercentages onder veiligere omstandigheden worden behaald. Met deze innovatie won Team CORE de juryprijs voor dé Brabantse Circulaire Innovatie van 2022 en daarmee een bedrag van 3000 euro.

De publieksprijs van de Brabantse Circulaire Innovatie Top 20 plus een bedrag van 1000 euro nam ‘Struikroven’ uit Eindhoven mee naar huis. ‘Struikroven’ redt het bestaande groen uit voor-en achtertuinen en geeft het in de omgeving een nieuwe bestemming. Dit doen ze met en voor bewoners uit de omliggende buurt. Het groen krijgt een tweede leven in tuinen van omwonenden, op plekken in de openbare ruimte (parken, schoolpleinen) of in Roverstuinen (een Roverstuin is een ‘logeertuin’ voor planten; om te voorkomen dat planten die overblijven na een Struikroofactie alsnog worden vernietigd, worden ze tijdelijk herplant in de Roverstuin). Dit doen de vrijwilligers van ‘Struikroven’ in opdracht van woningcorporaties, gemeenten of projectontwikkelaars. Elk jaar gaan er honderden voetbalvelden aan bestaand groen verloren, omdat het moet wijken voor de komst van nieuwbouw en/of renovatie van woonwijken.

Initiatieven die tot de verbeelding spreken

De Brabantse Circulaire Innovatie Top 20 brengt initiatieven voor het voetlicht die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Noord-Brabant. De organisatie is in handen van VNO-NCW Brabant Zeeland in samenwerking met de provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en ABN Amro. In Brabant werkt VNO-NCW Brabant Zeeland samen met deze partijen aan een versnellingsprogramma om ondernemers die circulair willen ondernemen, te ondersteunen.
Juryvoorzitter Jacqueline Cramer lichtte de keuze van de jury toe: “We hadden het nog wel even moeilijk na die fantastische pitches, want er zaten echt pareltjes tussen, met bedrijven die hele grote stappen zetten.’ Over winnaar CORE: ‘Het is een startup met een innovatief product, ontwikkeld door studenten. Het bedrijf heeft grote potentie te kunnen groeien.”

Dirk van Meer, CEO van Team Core: “Voor ons is dit echt geweldig. We zijn een studententeam opgericht in 2018 en we hadden al het plan om meer kennisinstellingen te gaan benaderen en dit op die manier op te tillen naar een Brabant breed living lab. Geweldig dat we dat grote plaatje nog verder kunnen doorzetten met deze prijs. Alle ideeën die voorbij kwamen waren te gek. Absoluut niet verwacht.”

Bernice Kamphuis, oprichter van Struikroven: “Met Struikroven brengen we circulariteit echt in de uitvoering en dicht bij de mensen. Iedereen kan er meteen onderdeel van uitmaken. Met twee mensen en vijf lokale teams gaan we mensen oproepen om zich aan te melden en te groeien naar vijftien teams. We zitten in een spannende tijd van opschaling maar willen ook die landelijke missie halen om het in wet- en regelgeving te krijgen.’

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten