‘Bliksemwater’ als duurzaam alternatief voor kunstmest

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en VDL Participaties, onderdeel van VDL Groep, investeren samen in VitalFluid. Dit bedrijf, gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven, gebruikt de baanbrekende plasmatechnologie om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen terug te dringen en een duurzaam alternatief te bieden voor kunstmest. De financiële impuls van 2 miljoen euro van de BOM wordt ingezet voor uitbreiding van de R&D-activiteiten en de opbouw van de organisatie om een groeiend aantal machines te kunnen leveren aan tuinbouwers.

VitalFluid gebruikt de door wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontwikkelde plasmatechnologie om met behulp van elektriciteit stikstof uit de lucht te halen en op te lossen in water. “Dit Plasma Activated Water kun je het beste vergelijken met een vijver waar de bliksem is ingeslagen”, zegt Paul Leenders, oprichter en CEO van VitalFluid. “Op dat water groeien planten wonderbaarlijk goed. Ons plasmawater -wij noemen het ook wel bliksemwater- heeft hetzelfde effect als een onweersbui; de eerste vijftien minuten heeft het sterk desinfecterende eigenschappen, daarna valt het terug naar water waar een mooie meststof in zit. Dit is een volledig natuurlijk proces met als input enkel water, lucht en elektriciteit (bliksem). Wanneer je in het proces duurzame energiebronnen inzet is het zelfs 100% circulair. Met deze nieuwe investering kunnen we aan de slag om de agrarische sector te veroveren. Te beginnen bij de biologische tuinbouw.”

“VitalFluid is de eerste onderneming die met de plasmatechnologie een commercieel beschikbaar product heeft weten te ontwikkelen”, zegt investment manager Robbert van der Stelt van de BOM. “Daarmee kan het bedrijf een grote rol spelen in de verduurzaming van ons voedselsysteem. VitalFluid zou daarmee ook wel eens grondlegger kunnen zijn van een nieuwe industrie in de regio. De kennis die wordt ontwikkeld is zowel elektrotechnisch, biologisch en chemisch van aard en biedt veel potentie voor werkgelegenheid en de ontwikkeling van nieuwe technologie.”

“Wij zijn enthousiast over deze samenwerking met VitalFluid en de BOM. Onze collega’s van VDL Industrial Modules in Helmond zijn betrokken bij de ontwikkeling en productie van de machines van VitalFluid. Met deze investering onderstrepen we ons vertrouwen in de technische en commerciële kwaliteiten van dit jonge en innovatieve maakbedrijf uit de Brainportregio”, stelt directeur Bart Rooijmans van VDL Participatie. Dit onderdeel van de VDL Groep investeert in jonge, innovatieve bedrijven die op zoek zijn naar een ontwikkel- en productiepartner. “Deze samenwerking sluit naadloos aan bij ons cluster Foodtech, waarmee VDL zich richt op het vernieuwen en verduurzamen van de voedselketen.”

VitalFluid is in 2014 opgericht door Paul Leenders en Polo van Ooij. Paul, een creatieve ondernemer met een achtergrond in chemie en Polo, elektrotechnisch ingenieur van de TU/e, ontmoetten elkaar tijdens hun gezamenlijke onderzoek naar plasmatechnologie. Ze erkenden de waarde van plasmatechnologie en de geschiktheid ervan voor een verscheidenheid aan duurzame toepassingen en besloten hun professionele carrière te wijden aan het ontsluiten van het enorme potentieel ervan. Ze bundelden hun krachten, samen met de Technische Universiteit Eindhoven en VitalFluid was geboren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten