Rekenmodel ontwikkeld om de impact van extreem weer beter te voorspellen

Een nieuw model moet helpen bij een betere voorbereiding op naderende zware stormen. Dat zou schade aan elektriciteitsnetwerken en andere infrastructuur kunnen beperken bij extreem weer.  

Klimaatexperts en ingenieurs hebben een nieuw model ontwikkeld om de schade veroorzaakt door extreem weer beter te voorspellen. Dit model, ook wel ‘consequence forecasting’ genoemd, kan tot 24 uur voordat extreem weer optreedt de gevolgen ervan voorspellen. Daarmee kunnen hulpverleners en elektriciteitsleveranciers effectiever handelen voorafgaand aan extreem weer, zoals bijvoorbeeld storm Eunice.

Stormen frequenter en intenser

Klimaatverandering zal waarschijnlijk frequentere en intensere stormen veroorzaken, overal ter wereld. Dat is vooral een punt van zorg voor onze infrastructuurnetwerken, aangezien stormgerelateerde schade aan deze levenslijnen aanzienlijke maatschappelijke gevolgen heeft: denk aan stroomuitval, verkeersopstoppingen of uitval van communicatienetwerken. 

Een effectieve eerste reactie op extreem weer wordt daarom steeds belangrijker voor het beheer van infrastructuursystemen die worden beïnvloed door gevaarlijk weer. Dat is precies wat dit nieuwe model mogelijk maakt, zo stellen de Britse en Zwitserse onderzoekers, die hun resultaten gepubliceerd hebben in het tijdschrift Climate Risk Management.

Storingen 

Het voorspellingsmodel ontwikkelt eerst verbanden tussen windsnelheid en storingen op het elektriciteitsnet. Die verbanden worden vervolgens gebruikt om storingen van elektriciteitsnetwerken en potentiële stroomuitval tot 24 uur van tevoren in te schatten.

Dergelijke tools om stormschade te voorspellen en systemen daarop voor te bereiden, zullen de maatschappelijke gevolgen van extreem weer verminderen, is de verwachting. Zo kan stroomuitval eerder ondervangen worden zodat klanten niet zonder elektriciteit komen te zitten en de leveranciers minder boetes riskeren.

Voor dit onderzoek is het gebruikte model gericht op elektriciteitsnetwerken die worden bedreigd door naderende stormen. Maar het kan net zo goed worden toegepast op andere infrastructuursystemen en bij ander weersgebeurtenissen, vertelt Sean Wilkinson van de Universiteit van Newcastle, die het onderzoek leidde. In het team zaten ook experts van het Britse weerkundige instituut (Met Office) en de Technische Universiteit van Lausanne, Zwitserland. 

Intensere stormen komen vaker voor 

Wilkinson: “Ons model kan de manier veranderen waarop we de weers- en klimaatrisico’s voor onze infrastructuurnetwerken beheren. Elektriciteitsnetbeheerders kunnen voorspellen hoeveel hoogspanningslijnen er zullen knappen en waar deze zich waarschijnlijk zullen bevinden, en vervolgens de benodigde middelen beter inzetten om schade sneller te herstellen.” 

Zijn collega van de Universiteit van Newcastle en coauteur van de studie, Hayley Fowler zegt: “De impact van zwaar weer voorspellen is heel belangrijk voor het plannen van de eerste reactie bij snel evoluerende stormen zoals Eunice. En omdat de voorspellingen in realtime worden bijgewerkt kunnen met dit model energieleveranciers en andere infrastructuurbeheerders regelmatig op de hoogte gehouden worden van de mogelijke gevolgen van de naderende storm.” 

Dit zal in de toekomst waarschijnlijk alleen maar belangrijker worden, zeggen de onderzoekers, aangezien verwacht wordt dat door het veranderende klimaat vaker intensere stormen zullen voorkomen. 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten