De echo van Cor – Het gaat goed met de vrouwen

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Het gaat goed met de vrouwen

De cartoon: gelukkig is de verwachting dat de mensen in België in 2070 (nog ver weg, er kan nog veel veranderen) wel wat ouder worden dan nu (vrouwen tegen de 90 en mannen ongeveer 88), maar geen 50 jaar pensioen gelukkig. Oud worden en ook nog hoe oud en hoe gaat het dan fysiek en geestelijk!? Ik zie elke week dat het niet met iedereen even goed gaat op oudere leeftijd. Dus de oudjes van de cartoon mogen zich gelukkig prijzen. Persoonlijk denk ik dat 50 jaar pensioen nooit gaat gebeuren. Bovendien is niets doen slecht voor je, bezig blijven (is mijn devies) op een verantwoorde manier zorgt ervoor dat je je langer fit voelt!

En nu meteen door naar Esmah Lahlah, want dat is iemand die het opmerkelijk ver geschoptheeft. Fantastisch zelfs! Esmah, een partijloze vrouw van Marokkaanse afkomst, is verkozen tot Beste Lokale Bestuurder van Nederland van 2021. Politiek en communicatief bezig zijn op het gebied van bestaanszekerheid, arbeidsparticipatie, asielaanpak, integratie en mondiale bewustwording is haar dagelijks pakkie-an. En dat doet ze dus goed in Tilburg, waarbij ze zich ook wel als rolmodel ziet voor vrouwen met een hoofddoek. Goed bezig, Esmah! Een leuk extraatje is ook nog dat ze geboren en opgegroeid is in Helmond.

Het gaat overigens op meer plaatsen goed met de dames, want de Universiteit van Antwerpen werft voor het eerst meer Vrouwen Profs dan Mannen Profs.  Dat mag je oprecht Goed Nieuws noemen. Het gaat langzaam de goede kant op in de Benelux, maar helaas lang niet overal.

Ook aan de TU Eindhoven gaat het goed met de vrouwen (klinkt best wel raar eigenlijk). Ze hebben de LNVH-penning gekregen, een eervolle erkenning van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren. De verbetering van vrouwen in de wetenschap staat hierbij centraal en daar is niks mis mee. En al die mannetjes die rare fotootjes sturen of hun handjes niet thuis kunnen houden (zoals onze Pauper Kabouter) omdat ze toevallig (meestal geen hersenen) veel geld hebben, daar is echt wel iets mis mee! Boycotten die handel, beste mensen, dan zorgen we er samen voor dat ze misschien wel eens gaan nadenken!!?? Zo, dat ben ik kwijt en nu weer naar het Goede Nieuws.

Weer effe naar Vlaanderen, en wel naar Leuven want die stad staat in de top 5 van beste Europese bestemmingen. Complimenten voor Leuven, daar ga ik dit jaar eens een keer op bezoek. Zojuist op Leuven gegoogeld en gezien dat daar veel gebouwen en gebieden zijn die de moeite waard zijn (toegegeven, meer dan in Helmond). En dan combineer ik dat met de Vlaamse vriendelijkheid en gastvrijheid, dan is daarmee een leuk uitstapje geboren.

Zelfs de Vlaamse overheid is goed bezig, ze kopen voor miljoenen (4 dus) hedendaagse kunst (281 werken) om de cultuursector te ondersteunen. Dat is een mooi staaltje van ‘Goed Nieuws’. In Nederland geven ze 175 miljoen uit voor 1 schilderstuk (weliswaar een Rembrandt). Wel een flink verschilletje toch ….

Weer terug naar Noord-Brabant en wel voor fietspaden met zonnepanelen (zou dat niet glad zijn?)! Goed idee en zeker beter dan natuur en landbouwgrond vol leggen met die dingen.

Slim die Brabanders! Kwestie van tijd, lijkt mij, dat je ook je E-bike automatisch kunt opladen als je er overheen fietst. Goed idee volgens mij. Effe kijken of het al gepatenteerd is.

En hoe komt het dat die Brabanders zo slim zijn? Ze geven elk jaar (2020) meer dan 18 miljard uit aan research en development (gewoon slimme dingen proberen uit te vinden), en dat is veel geld toch?! Noord -Brabant is op het gebied van private R&D uitgaven zelfs koploper van Nederland. Zal wel komen dat er nog veel boeren wonen, want die zijn echt slim. ‘Boerenslimheid’, noemen we dat.

Door met wat milieunieuwtjes. De Belgische stichting River Cleanup heeft al een miljoen kilo plastic uit de rivieren gevist. Dat is Goed Nieuws, maar helaas slechts het topje van de ijsberg. Er is nog veel werk te doen, maar zeker ook om te zorgen dat het plasticverbruik wordt teruggedrongen! Wat er niet inkomt hoeft er ook niet uit, had Johan Cruyff kunnen zeggen. Heel langzaam zien we plastic verpakkingen minder worden, maar bij lange na niet genoeg! Zolang er nog biologische komkommers met plasticfolie er omheen in de supermarkt liggen, zijn we nog ver verwijderd van de ideale situatie. Dat zou toch snel geregeld kunnen worden, volgens mij.

Italië verankert milieubescherming zelfs in de Grondwet voor milieu en dier! Maar we kennen de politiek, dus beste Italiaanse overheid: maak een en ander concreet! Het is van uiterst belang dat we aan de slag gaan. We hebben niet veel tijd meer om de opwarming etc. etc. etc. tegen te gaan. Achterover leunen is er niet meer bij.

Vlug verder met de Tilburg University Challenge, een wedstrijd voor ondernemende studenten. Een van de winnaars was Freek van Litsenburg die duurzame kleding verkoopt met een hoge sociale impact (100% transparant en veel aandacht voor schoon drinkwater, onderwijs, voeding e.d.). Zo min mogelijk belastend voor onze planeet en zo hoort het.
Andere winnaars zijn Anouk en Daniel met de limonadedrank AnDa (dat is dan wel weer jammer), 100% natuurlijk en suikervrij. Dit in de vorm van siroop of poeder. Daar word ik dan wel weer blij van (eten en drinken). Goed bezig daar in Tilburg. Daar gaan nog veel mooie producten vandaan komen, hoop ik.

Voor de verandering een keer naar Duitsland. Daar wordt een Greenpeace-baas staatssecretaris van Klimaat! De Amerikaanse Jennifer Morgan is de ‘gelukkige’.
Dat noem ik echt veranderen en een echt gedurfde keuze. Chapeau (of liever ‘Hut’) voor onze Oosterburen. Met dank aan mijn leraar Duits op het Helmondse Carolus Borromeus College, Bert Kuijpers. Hij had zoveel passie en humor dat ik bijna leraar Duits was geworden in plaats van diepvriesspecialist. ‘Leben ist kein Ponyhof’ … (zoek maar eens op, beste lezer).

Tot slot voor deze week, een nieuwe mijlpaal in kernfusie-onderzoek is bereikt. Erg ingewikkeld, maar zoals ik het begrijp, geen radioactief afval meer en veiliger dan kerncentrales. Veel energie, weinig risico en goed voor onze aardbol. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar soms zit ‘t mee.

Fijn weekend allemaal!

Steun Goed Nieuws (ook met centjes).

Tot volgende week.
Groetjes van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten