Italië verankert milieubescherming in grondwet

Het Italiaanse parlement keurde dinsdag een amendement goed om de bescherming van dieren en het milieu op te nemen in de grondwet. Milieuorganisaties verwelkomen het initiatief, maar benadrukken het belang van concrete toepassingen.

Sinds dinsdag bevat artikel 9 van de Italiaanse grondwet een mandaat voor “de bescherming van het milieu, de biodiversiteit, ecosystemen en dieren, ook in het belang van toekomstige generaties”. Voorheen handelde die bepaling over de bescherming van het “natuurlijke landschap en het artistieke erfgoed van het land”

Artikel 41 stelde voordien dat ondernemen “niet tegen het algemeen belang mag ingaan of gebeuren op een manier die de veiligheid, vrijheid en menselijke waardigheid kan schaden”. Vanaf nu stelt de tekst dat economische activiteit “geen schade mag toebrengen aan de gezondheid of aan het milieu”. 

Eerste stap

De voorzitter van WWF Italië, Donatalla Bianchi, spreekt van “een historische gebeurtenis”. “Eindelijk is milieubescherming een grondbeginsel van de Republiek. Toekomstige wetgeving moet op deze beginselen worden gebaseerd, en eerdere regelgeving zal in sommige gevallen moeten worden aangepast.”

Bianchi benadrukt wel dat de grondwetswijziging slechts een eerste stap is. “Het is nu nodig om een organisch en innovatief wettelijk kader te formuleren om de natuur van Italië te beschermen. Het beschermingsniveau van het natuurlijk kapitaal, dat de onvervangbare basis vormt van al onze activiteiten, ook de economische, moet hoger.”

Italië is niet het eerste land om ecologische principes constitutioneel te verankeren. In 2008 nam Ecuador “de rechten van de natuur” op in zijn grondwet. Argentinië schreef in de jaren ’90 minimumnormen voor milieubescherming bij in de grondwet, en ook Nederland maakte van milieubehoud een grondwettelijk principe.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten