Erkenning voor de verbetering van de positie van vrouwen in de wetenschap

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) de LNVH-Penning gekregen. Het netwerk reikt deze eervolle erkenning uit aan personen of instellingen die een uitmuntende bijdrage hebben geleverd aan het verbeteren van de positie van vrouwen in de wetenschap en van een inclusieve academische cultuur.

LNVH-voorzitter Hanneke Takkenberg noemt het programma van de TU/e ‘baanbrekend’ en heeft lof ‘voor de doortastende wijze waarop de TU/e het Irène Curie Fellowship-programma heeft vormgegeven, geïmplementeerd en heeft doorgezet bij tegenwind.’ Het programma is niet alleen effectief, constateert ze, ook heeft het meer inzicht en duidelijkere randvoorwaarden opgeleverd voor dit soort initiatieven, dankzij het proces bij het College voor de Rechten van de Mens. ‘Dit is buitengewoon nuttig voor anderen die uw voorbeeld willen volgen’, aldus de voorzitter in de toekenningsbrief van de LNVH.

TU/e-bestuursvoorzitter Robert-Jan Smits: “We hebben dankzij ons Irène Curie Fellowship-programma een grote groep zeer getalenteerde vrouwelijke wetenschappers aan weten te trekken, van over heel de wereld. Daarmee hebben we een uitzonderlijke groei gerealiseerd in het aandeel vrouwen in de wetenschappelijke staf. Ons streven blijft om in elke functiecategorie en in elke faculteit een percentage van dertig procent te bereiken. Want bij dat percentage houdt een minderheid op een minderheid te zijn en heeft ze de invloed die ze verdient.”

Het in 2019 ingevoerde Irène Curie Fellowship-programma, dat gericht is op het verhogen van het aandeel vrouwen in de vaste wetenschappelijke staf van de TU/e, is bijzonder succesvol. Sinds de start zijn er 73 vrouwen aangenomen in de vaste wetenschappelijke staf, een stijging van meer dan vijftig procent.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten