Meer biodiversiteit en minder CO2 door ruim 150.000 nieuwe bomen

Naast de 100.00 bomen die Staatsbosbeheer de eerste drie maanden van dit jaar in Noord-Brabant gaat planten stellen ook de natuur- en milieuorganisaties in de provincie 57.000 bomen gratis beschikbaar om ze een plaats te geven in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en in het buitengebied. Samen met vrijwilligers zetten de Brabantse Milieufederatie (BMF), Brabants Landschap en IVN Brabant zich met de actie ‘Plan Boom’ in voor meer groen in Brabant.

De plantactie door Brabantse vrijwilligersgroepen is een van de succesvolle deelprojecten om bij te dragen aan de bredere beweging om meer bomen te planten. Dit sluit ook aan bij het ambities van de provincie Noord-Brabant om in 2030 13.000 hectare nieuw bos in Brabant op te leveren.

Voor de plantacties hebben Brabants Landschap, de Brabantse Milieufederatie en IVN Brabant de lokale natuur- en milieuorganisaties gratis jonge bomen aangeboden. Op 55 locaties verspreid over heel Brabant worden deze nu aangeplant.

Naast de plantacties worden er ook gratis boompjes uitgedeeld zodat Brabanders ook in hun eigen tuin aan de slag kunnen. Zo zijn er succesvolle uitdeelacties gehouden in onder andere Rucphen, Boxmeer en Helmond, alle georganiseerd door vrijwilligers.

Bedrijven kunnen ook meedoen met ‘Plan Boom’. Denk aan het vergroenen van bedrijventerreinen. Brabantse gemeenten kunnen aanhaken door inwoners te betrekken, een plantactie te organiseren of afspraken te maken over het beheer.

“De bomen dragen bij aan het vastleggen van CO2, het verhoogt de biodiversiteit en het maakt de leefomgeving gezonder,” zegt BMF-directeur Femke Dingemans. “Daarnaast kunnen we op deze manier het cultuurhistorisch landschap verrijken voor een aantrekkelijker buitengebied.”

Provinciebestuurder Hagar Roijackers is erg blij met de plantactie en de inspanningen van de vrijwilligers die hier een bijdrage aan leveren. “Wat mij vooral enthousiast maakt is hun betrokkenheid en inzet om daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan een groenere, milieubewustere omgeving.”

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Life Terra met steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

Erfgoedbeheerder Staatsbosbeheer verrijkt Noord-Brabant op met 70 ha (vergelijkbaar met 100 voetbalvelden) op 15 verschillende locaties onder meer met zwarte elsen, esdoorns, beuken en lijsterbessen. Bossen worden zo beter beschermd tegen klimaatverandering, maarnieuwe bomen maken het bos volgens Staatsbosbeheer ook aantrekkelijk voor dieren, planten en mensen, omdat bomen zorgen voor schone lucht, een goed klimaat, beschutting en verkoeling. Met de nieuwe bomen wordt CO2 beter door de natuur gefilterd, wat bijdraagt aan het terugdringen van de hoeveelheid van dit gas, aldus Staatsbosbeheer. In het Klimaatakkoord staat dat die hoeveelheid in 2030 minstens met 49 procent verminderd moet zijn.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten