Het gaat goed met de tijgers

Om het Jaar van de Tijger te vieren, dat deze dinsdag begint, blikt WWF terug op de vooruitgang die is geboekt sinds 2010, toen de 13 landen in het verspreidingsgebied van de tijgersoort een ambitieus doel stelden: een verdubbeling van het aantal tijgers in het wild. Deze ambitie en vastberadenheid hebben de tijgerpopulaties wereldwijd doen toenemen.

Op dinsdag 1 februari wordt de start van het Maanjaar van de tijger gevierd, ’s werelds grootste kat. Bij deze gelegenheid kondigt het WWF in een nieuw rapport aan dat de achteruitgang van de soort, die al een eeuw lang werd waargenomen, is omgebogen. Dit is een zeldzaam succesverhaal op het gebied van instandhouding, want ondanks de geleverde inspanningen is de druk op de soort en zijn habitat extreem.

In het vorige jaar van de tijger, 2010, was de populatie op zijn laagst, met 3.200 individuen in het wild. Dat was het jaar van de allereerste internationale bijeenkomst voor het behoud van de soort. De ‘Tijgertop’ in Sint-Petersburg vormde het begin van een nooit eerder geziene samenwerking tussen de regeringen van de 13 landen waar de soort voorkomt en leden van de wereldgemeenschap voor natuurbehoud. Er werd een actieplan opgezet om de soort te beschermen, met de ambitie om een verdubbeling van de wereldpopulatie van wilde tijgers te realiseren.

Instandhoudingssuccessen op verschillende gebieden

Op sommige gebieden is succes geboekt en in sommige gevallen zijn de verwachtingen overtroffen. In het rapport van WWF wordt uiteengezet hoe het gebruik van een instrument voor ruimtelijke monitoring (SMART), in combinatie met andere instandhoudingsmaatregelen, heeft geleid tot een verdubbeling van het aantal tijgers in het Royal Manas National Park, Bhutan. Het aantal tijgers is verdrievoudigd in een nationaal park in Rusland, dat ook gewijd is aan het behoud van de luipaarden. China herbergt nu ’s werelds grootste beschermde gebied voor tijgers en het Khata Forest Conservation Area, dat een grensoverschrijdende corridor vormt tussen India en Nepal, is met een factor 30 in omvang toegenomen. Deze doorgangsplaats, die waardevolle habitats van soorten opnieuw met elkaar verbindt, is in de afgelopen vijf jaar door 46 verschillende tijgers gebruikt.

Een nieuwe Tijgertop in september

De tweede mondiale tijgertop, op 5 september 2022 in Vladivostok, Rusland, is de volgende mijlpaal voor de toekomst van tijgerbescherming. Staatshoofden en ministers van landen waar tijgers voorkomen zullen samen met andere wereldleiders en intergouvernementele instanties, NGO’s en natuurbehoudsdeskundigen de volgende fase van het ‘Global Tiger Recovery Program’ vastleggen. “De Tijgertop van 2010 heeft een ongekende reeks initiatieven voor tijgerbehoud in gang gezet. De resultaten laten zien wat kan worden bereikt door samenwerkingsverbanden op lange termijn voor het herstel van soorten. De toewijding van veldteams, natuurbeschermingspartners en gemeenschappen die in tijgergebieden leven, heeft tot deze buitengewone resultaten geleid,” aldus Stuart Chapman, hoofd van de Tiger Summit.

Bescherming van de tijger en zijn habitat

WWF steunt de belangrijkste activiteiten voor het behoud van de tijger en zal dit blijven doen: effectief beheer van beschermde gebieden, bestrijding van de illegale handel in wilde dieren en de vraag naar producten van tijgerstroperij. Na 2022 zal WWF samenwerken met dorpen en gemeenschappen in het tijgergebied om de ecosysteemconnectiviteit te versterken, de herintroductie van de tijger in zijn vroegere verspreidingsgebied te bevorderen, conflicten tussen mens en dier te verminderen en de grensoverschrijdende beschermingsinspanningen verder op te voeren. Dit instandhoudingsprogramma sluit ook aan bij bredere milieuprioriteiten zoals aanpassing aan en matiging van klimaatverandering, bodemdegradatie en herstel van ecosystemen.

Lees het volledige rapport

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten