Gratis menstruatieproducten om sociaal isolement te voorkomen

In Tilburg komen uitgiftepunten voor gratis menstruatieproducten. De Quiet Community en een aantal Tilburgse partners gaan deze opzetten. De gemeente heeft hiervoor een eenmalige subsidie van 9.000 euro verleend aan het Armoedefonds. Voor sommige inwoners zijn menstruatieproducten te duur om aan te schaffen. Hierdoor kunnen zij mogelijk niet goed deelnemen aan of functioneren in onze samenleving.

De Tilburgse wethouder Esmah Lahlah van ‘Bestaanszekerheid’ vertelt: “Door het gebrek aan goede menstruatieproducten kunnen sommige inwoners in een sociaal isolement terechtkomen. Ze worden elke maand weer belemmerd om naar school of hun werk te gaan. Ook brengen ze hun gezondheid in gevaar, omdat ze te lang dezelfde menstruatieproducten moeten gebruiken. Ik ben blij dat Quiet Community het initiatief heeft genomen om daar samen met diverse Tilburgse partners iets aan te doen. Iedere inwoner in Tilburg moet namelijk over deze producten kunnen beschikken. Zodat zij gewoon mee kunnen blijven doen en gezond blijven. En dit is natuurlijk geen typisch Tilburgs probleem, dus zou wat ons betreft het Rijk hier ook best verantwoordelijkheid in mogen nemen.”    
De komende tijd worden de uitgiftepunten opgezet. Inwoners die menstruatieproducten hard nodig hebben, maar ze niet kunnen betalen, mogen deze producten gratis afhalen bij verschillende locaties in de stad. Er wordt aan gewerkt om de producten op nog veel meer plekken beschikbaar te stellen, bijvoorbeeld op scholen of in wijkcentra. Ook worden Tilburgse organisaties en ondernemers benaderd om voor dit doel te doneren.

Een verschil maken voor mensen in een armoedesituatie

Quiet Community is een landelijke organisatie die een verschil wil maken voor zoveel mogelijk mensen in een armoedesituatie. Dit doet de organisatie inmiddels op 11 plekken in Nederland. Hier stimuleren en organiseren ze lokale solidariteit voor en samen met mensen die leven in armoede. Of zoals Quiet ze liever noemt: members.

De Community’s bieden hun members regelmatig – zonder tegenprestatie – een gratis dienst, product of verwennerij aan. Dat gebeurt via een innovatief digitaal deelplatform, dat ervoor zorgt dat de aanbiedingen efficiënt en eerlijk verdeeld worden. Bij elke Quiet Community vinden members trouwens ook houvast om een sociaal isolement te voorkomen of te doorbreken. Zij krijgen namelijk alle ruimte om hun talenten in te zetten en te ontplooien.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten