Groene schoolpleinen zijn beter voor de natuur en maken kinderen gezonder en gelukkiger

Op ontdekkingstocht. Lekker struinen. Planten en dieren zoeken. Proeven van eetbaar groen. En uitdagend spelen. Op het Schoolplein van de Toekomst kan dat allemaal! Dit is beter voor de natuur én maakt kinderen gezonder en gelukkiger. Inmiddels zijn er 259 Noord-Brabantse schoolpleinen ‘vergroend’.

De provincie, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, Waterschap Brabantse Delta, Waterschap De Dommel, Waterschap Aa en Maas, Jong Leren Eten en andere partners legden kennis, kunde en geld bij elkaar voor de ontwikkeling van deze groene, klimaatadaptieve schoolpleinen. Leerlingen, leraren, ouders, omwonenden, gemeenten en bedrijfsleven gingen samen aan de slag.
De groene schoolpleinen moeten bijdragen aan de klimaatproblemen. Een plein met bomen houdt veel meer water vast dan een stenen plein, zo is het idee. Bovendien zorgen bomen voor meer schaduw, wat handig is tijdens hete zomers. Ook is het idee dat scholen vaker buiten les gaan geven.
De provinciale regeling ‘Schoolpleinen’ is een succes. In 2 jaar tijd hebben ruim 250 scholen hun plein kunnen aanpakken dankzij de regeling.

Modderkeuken, taartjes bakken, moestuin en boomstammen

Op het schoolplein van Montessori+ in Prinsenbeek (gemeente Breda) staat dankzij de provinciale regeling een modderkeuken om zandtaartjes te maken. Ook heeft de school een moestuin en speeltoestellen van boomstammen. “Het geeft een veel rustiger gevoel om te spelen. Dat maakt het veel leuker”, vertelt leerling Nina in een video van de provincie. Onderwijzer Marc Berbers vult aan: “Kinderen willen graag een mooie, groene omgeving. Het zorgt ervoor dat kinderen zich meer op hun gemak voelen.”
Meneer Berbers neemt het groene schoolplein ook mee in de lessen die hij geeft. “Thema’s als klimaat en natuur spelen een heel belangrijke rol in de wereld op dit moment. Het is ook belangrijk voor kinderen hoe zij naar de wereld kijken.” Een plein met minder stenen geeft ook meer verantwoordelijkheid. “Je bent je bewust van je omgeving en je hebt daar ook invloed op”, zo probeert de leraar de kinderen mee te geven.

Konijnenhokken, vijver en een paddenpoel

Op de Algemene School Oost in Bergen op Zoom hebben ze konijnenhokken, een vijver en een paddenpoel. Vol trots laat leerling Ruben het vernieuwde plein zien. “Je kan er ook hagedisjes, kikkers en salamanders zien. En kijk hier hebben we aardbeien en een vijgenboom.” Directrice Saskia van Loon: “Kinderen kunnen veel meer hun eigen plekje zoeken als ze rust willen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten