“Schapen beschermen is wolven beschermen.”

Sinds enkele maanden zwerven een of meer wolven door Noord-Brabant, die onbeschermde schapen tot hun slachtoffers maken. Het provinciebestuur begrijpt dat de zoektocht van de wolf grote zorgen en onrust met zich meebrengt voor veehouders. Daarom wil de provincie de schapenhouders zo goed mogelijk helpen hun vee te beschermen. In opdracht van de provincies Noord-Brabant en Zeeland is nu een proefopstelling gemaakt van een Turbo Fladry. Dit is een voor Europa innovatief systeem dat met hulp van elektrische stroomdraad en fladderlinten een wolf moet weren van schapenkuddes. De wolf is sinds 1982 een beschermde diersoort in Europa en mag daarom niet worden afgeschoten.

“Schapen beschermen is wolven beschermen”, zegt provinciebestuurder Hagar Roijackers van Noord-Brabant. “Om dat te doen zijn slimme preventieve middelen welkom. We hebben dit systeem ruim een half jaar geleden in Amerika gezien en het is nu beschikbaar voor ons. We hopen dat het ook bij ons de veedieren beschermt tegen zwervende wolven.”  Gedeputeerde Anita Pijpelink van de provincie Zeeland is blij met het systeem: “Met preventieve maatregelen willen we schade door wolven zoveel mogelijk voorkomen. Dit innovatieve systeem is een stap in de goede richting om wolf én vee te beschermen. Daarom werken we graag mee aan de pilot.”

Lichtschitteringen en geluid

Het fladderlint komt uit de Verenigde Staten en bestaat uit een elektrische stroomdraad waar opvallende linten aan zijn bevestigd. Het is een preventief middel dat snel en eenvoudig is op te zetten, om te voorkomen dat een zwervende en onervaren wolf schapen aanvalt. Zwervende wolven zijn voorzichtig en argwanend en durven in eerste aanleg een fladderlint niet te passeren vanwege de lichtschitteringen en het geluid dat de linten in de wind maken. Als ze toch dichterbij komen, werkt de stroomdraad. Een belangrijk voordeel van het systeem is dat het makkelijker en lichter dan de gebruikelijke wolfwerende stroomnetten is. Ook dit voordeel wordt getest met schapenhouders. Als het systeem bruikbaar is, kan het breed gebruikt gaan worden.

Onbeschermde schapen zijn een gemakkelijke prooi

Een gevestigde wolf die een vast territorium heeft, zal uiteindelijk wennen aan de fladderlinten en daarmee verliest het systeem zijn effect. Maar met name voor een zwervende wolf heeft het afschrikmiddel voldoende effect om de wolf te laten besluiten om door te lopen. Of het systeem werkt zoals men verwacht, wordt nu in de praktijk getest. Belangrijk is bovendien dat een zwervende wolf niet wordt opgejaagd. Als een wolf in paniek raakt en geen rustplaats kan vinden, heeft hij geen tijd om op het wild te jagen dat hij normaal gesproken eet. Wolven zoeken dan een gemakkelijkere prooi, zoals onbeschermde schapen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten