De Vlaamse professor Steven Vos heeft een premie van 500.000 euro ontvangen voor zijn praktijkgericht onderzoek naar een actieve en gezonde leefstijl. Steven Vos is hoogleraar Design and Analysis of Intelligent Systems for Vitality and Leisure Time Sports aan de faculteit Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven (TU//e). Daarnaast is hij lector Move to Be bij Fontys Sporthogeschool, eveneens in Eindhoven.
Hij heeft de prijs toegekend gekregen voor zijn praktijkgericht onderzoek bij Fontys. “Een ongelooflijk mooie erkenning”, stelt een trotse Steven Vos op Fontys-nieuwssite Bron. “Het thema actieve en gezonde levensstijl krijgt hiermee extra aandacht. Heel belangrijk, want iedereen beseft inmiddels, mede door de gevolgen van COVID-19, dat het een zeer relevant thema is.”
Vos richt zich met zijn lectoraat op de preventieve aspecten van gezondheid en het bieden van eerlijke kansen op een actieve en gezonde leefstijl voor iedereen. Voorbeelden zijn het stimuleren van actief transport naar school, het aanbieden van een naschools sportaanbod of een gezonde lunch en het creëren van een beweegvriendelijk schoolplein in verschillende wijken in Eindhoven.
Een veel te klein schoolplein
De methode van Vos kenmerkt zich door het uitdagen van ouders, kinderen, leerkrachten en buurtwerkers om zélf met ideeën te komen. Zo bleek in één van de wijken dat het schoolplein veel te klein was. Vos: “Er was geen ruimte om te spelen, er waren regelmatig conflicten en toen zijn we met de school en de gemeente gaan kijken. Op een klein grasveldje iets verderop stond een oubollig, aftands speeltuintje. We hebben samen met de kinderen schetsontwerpen gemaakt voor een nieuwe speeltuin en de gemeente heeft hiervoor budget vrijgemaakt.”
Ook in andere sectoren stimuleert Vos een gezonde leefstijl. Zo nam hij het initiatief voor de samenwerking tussen vier kennisinstellingen in de Brainportregio (Fontys, imec, TNO en TU/e) gericht op het vergroten van de vitaliteit van de werknemers.
Erkenning
De prijs en premie, een initiatief van Regieorgaan SIA en de Vereniging Hogescholen, werden voor de tweede keer uitgereikt en is een erkenning voor de waardevolle bijdrage die lectoren met hun onderzoeksgroep leveren aan de samenleving.
Regieorgaan SIA bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen door onderzoek te financieren en de samenwerking tussen hogescholen, het bedrijfsleven en publieke instellingen te stimuleren. Regieorgaan SIA is een onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)