Een nieuwe slimme woonwijk die onze planeet niet verder belast, vervuilt of uitput

De bouw van het eerste complex woningen in het Brainport Smart District (BSD) tussen Helmond en Eindhoven (‘de wijk van de toekomst’) gaat begin volgend jaar van start. De primeur is voor mHome. De 52 modulaire en duurzame woningen van deze Nijmeegse ontwikkelaar zijn gemaakt van hoofdzakelijk circulaire en na-groeibare ecologische (bio-based) bouwmaterialen. De 3-kamer woningen zijn bestemd voor de verhuur en geschikt voor 1 à 2 persoons huishoudens. Daarnaast zijn de mHomes makkelijk herbruikbaar en herplaatsbaar. Bijvoorbeeld van bezoekerscentrum naar woningbouw of van woningen naar een kantoor. De ‘mHomes’ blijven 15 jaar in het gebied staan.

Brainport Smart District, de nieuwe ‘wijk van de toekomst’, is gelegen in de Helmondse wijk Brandevoort. Op deze plek ontstaat de komende jaren een ‘proeftuin’ voor wonen en werken. Een plek waarin innovaties op het gebied van vervoer, gezondheid, data, energie en circulair bouwen worden ontwikkeld en toegepast. Zo komen er in de buurt verschillende mobiliteithubs, waar bewoners gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld deelauto’s, elektrische bakfietsen of andere nieuwe, slimme vormen van vervoer. Het moet een nieuwe slimme wijk worden die onze planeet niet verder belast, vervuilt of uitput. En een wijk die met technologie betekenis toevoegt aan het leven van de mensen die de wijk gebruiken of er gaan wonen. De komende jaren moeten er 2600 woningen worden gebouwd in Brandevoort.

Een sociaal samenhangende buurt realiseren

“Het is goed om te zien dat de ideeën en innovaties voor wonen in de toekomst in Brandevoort nu realiteit worden”, zegt wethouder Cathalijne Dortmans van de gemeente Helmond. “Brainport Smart District zien we met elkaar als dé innovatieproeftuin van Nederland op het gebied van bouwen, wonen en samenleven. De woningen van mHome passen heel goed in deze visie als het gaat om duurzaamheid, circulariteit en gezondheid. Onze ambitie is om naast duurzaam en circulair ook vooral een sociaal samenhangende buurt te realiseren. De eerste bewoners die hier straks gaan wonen kunnen dus gezamenlijk hun buurt en leefomgeving mee vormgeven. Ik ben blij om te zien hoe betrokken ontwikkelaars zoals mHome op deze manier – samen met toekomstige bewoners – invulling geven aan het gedachtegoed van deze wijk van de toekomst.”

Gezond binnenklimaat vanwege natuurlijke materialen

Een mHome is een modulaire, duurzame 3-kamerwoning, geschikt voor 1 à 2-persoons huishoudens. Doordat de woning helemaal is gemaakt van natuurlijke materialen, heeft de mHome een gezond binnenklimaat en direct een positieve invloed op zowel geestelijke als lichamelijke gezondheid en innerlijke rust. 
De basis van het mHome-concept bestaat uit twee losse modules met veel mogelijkheden om te stapelen en schakelen. De modules zijn flexibel in functie en makkelijk te verplaatsen. De woningen worden gestapeld gebouwd, variërend van 1, 2 en 3 hoog. Rondom de woningen is veel ruimte voor gemeenschappelijk groen en een vijver, bijvoorbeeld een gezamenlijke groen(t)e tuin. Ook zijn er ruimten voor algemeen gebruik, met daarin bijvoorbeeld gezamenlijk te gebruiken wasmachines.

Een wijk voor iedereen

Deze eerste woningen zijn middeldure huurwoningen en woningen voor de sociale woningbouw. Zes woningen worden verhuurd aan cliënten van Zorginstelling ORO. Hiermee draagt mHome bij aan de ambitie van BSD om een wijk voor iedereen te worden. De overige 46 woningen komen in de prijsklasse sociale huur en betaalbare huur.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten