Bij veel mensen die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen, zijn geen getuigen aanwezig die het alarmnummer 112 kunnen bellen. Technologische oplossingen zijn daarom van groot belang om hun leven te kunnen redden. Slimme horloges die een hartstilstand kunnen signaleren en hulpdiensten kunnen inschakelen zou dus een oplossing zijn. De Hartstichting heeft ruim 950.000 euro ter beschikking gesteld om zo’n slim horloge te ontwikkelen. De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaat dit project leiden, maar doet dit niet alleen. Het heeft daarvoor de hulp ingeroepen van Amsterdam Universitair Medisch Centrum, Tilburg Universiteit, Philips en het Catharina Ziekenhuis, beide in Eindhoven.
Elk jaar treden er 17.000 hartstilstanden op buiten het ziekenhuis. Bij veel slachtoffers (volgens internationaal onderzoek ongeveer 60 procent) gebeurt dit zonder dat er iemand in de buurt is die hulp kan verlenen en inschakelen. Adequate hulpverlening binnen 6 minuten na een hartstilstand is echter essentieel om te kunnen overleven.
Horloge wordt voorzien van GPS-technologie
De beoogde smartwatches zullen onder meer gebruikmaken van sensoren die bijvoorbeeld kunnen registreren of iemand valt en van sensoren die in de kleinste bloedvaatjes in de huid kunnen meten of het hart nog klopt. Ook worden ze voorzien van GPS-technologie. Zo kunnen hulpdiensten zo snel mogelijk ter plekke zijn en ook de burgerhulpverleners die via het reanimatie-oproepsysteem van ‘HartslagNu’ worden gealarmeerd.
Rik Vullings, onderzoeker in de onderzoeksgroep Signal Processing Systems van de faculteit Electrical Engineering van de TU/e leidt het project. “Dit is een belangrijk maatschappelijk probleem waarvoor juist technologische oplossingen uitkomst kunnen bieden”, zegt hij. “Juist in situaties waarin de mens geen hulp kan inschakelen, kan de technologie dat wel.” Het is de bedoeling dat de smartwatches over drie jaar beschikbaar zijn.
Extra winst voor vrouwen
De onderzoekers verwachten dat deze oplossing vooral extra winst kan opleveren voor vrouwen. Zij krijgen namelijk vaker een hartstilstand zonder dat er een getuige bij is. Mogelijk komt dat doordat vrouwen vaker alleen wonen dan mannen, vooral als ze wat ouder zijn. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat vrouwen minder vaak gereanimeerd worden door omstanders. Het is onduidelijk waarom. Maar verwacht wordt dat de horloges ook tijdswinst zullen opleveren bij hartstilstanden waarbij wel getuigen aanwezig zijn.