Çavaria blij met voorstel afschaffen M/V-registratie op ID

De Minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, stelt in zijn beleidsnota voor de M/V-registratie op onze identiteitskaart te schrappen. Çavaria is blij met dit voorstel: “Zo wordt het recht op zelfbeschikking gerespecteerd. En kunnen we evolueren naar een maatschappij waar iedereen zichzelf kan zijn zonder de onnodige, stereotyperende en beperkende onderverdeling obv toegewezen geslacht,” zegt Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria. 

In juni 2019 besliste het Grondwettelijk Hof dat de Wet op Genderregistratie niet volledig is en in strijd met het recht op zelfbeschikking. Daaronder valt ook de vermelding van M/V op de identiteitskaart. “Die onderverdeling sluit nu non-binaire en genderfluïde mensen uit en zorgt ervoor dat blijven we hangen in onnodige stereotypering obv van een toegewezen geslacht,” zegt Eef Heylighen.

De beslissing van het Hof kwam er op vraag van çavaria, Genres Pluriels en Rainbow House Brussels. Het was daarna aan de regering om dit praktisch uit te werken zoals aangekondigd in het regeerakkoord.

Nood aan publiek debat

Het afschaffen van de genderregistratie heeft impact op heel wat rechts- en maatschappelijke domeinen. Het is dan ook belangrijk dat er een uitvoerig, publiek debat gevoerd wordt waarbij alle relevante stemmen aan bod komen.

“Het is belangrijk dat deze beslissing zo breed mogelijk gedragen wordt. Daar draagt çavaria graag aan bij”, zegt Eef Heylighen.

Genderstatistieken en medische gegevens

Genderstatistieken zijn belangrijk voor het meten en bestrijden van structurele discriminatie op basis van gender. Daarnaast is het belangrijk dat om medische redenen de juiste informatie verzameld wordt. “We hopen dat hier bij de praktische uitwerking rekening mee gehouden wordt en hebben er alle vertrouwen in dat dit ook lukt zonder zichtbare of onzichtbare genderregistratie,” zegt Eef Heylighen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten