Brabanders doneren voor Brabantse Burgerbossen: 10 euro voor één vierkante meter

Het provinciaal bestuur van Noord-Brabant wil in 2027 een robuust, aaneengesloten natuurnetwerk hebben gerealiseerd. Daarvoor heeft het Groen Ontwikkelfonds Brabant, een semi-provinciale overheidsorganisatie, een nieuw initiatief gelanceerd: met de hulp van de Brabantse ‘burgers’ zogenaamde ‘burgerbossen’ aanleggen. Inwoners van de provincie die dit een sympathiek idee vinden, kunnen eenmalig 10 euro doneren voor één vierkante meter bos, maar meer doneren voor meer vierkante meters mag natuurlijk ook. Groen Ontwikkelfonds Brabant verdubbelt elke inleg. Het Fonds werkt sinds 2014, samen met ondernemers, organisaties, overheden en particulieren, aan een robuust en aaneengesloten natuurnetwerk in Brabant. Het heeft daarvoor geld (subsidies) én grond beschikbaar.

De aanleg van de ‘Brabantse Burgerbossen’ betaalt het Groen Ontwikkel Fonds uit de donaties van de inwoners van Brabant. Die inleg wordt door het Fonds verdubbeld door een bijdrage uit het budget, dat het tot zijn beschikking heeft om het natuurnetwerk in Brabant te realiseren. Hoeveel burgerbossen uiteindelijk in Brabant worden gerealiseerd, hangt af van de bereidheid van de Brabanders om aan deze actie deel te nemen. Wat het Groen Ontwikkel Fonds betreft, blijft het niet tot één bos op één locatie beperkt.

Bossen zijn belangrijk voor dieren, voor planten én voor mensen

Tijdens de coronacrisis is weer eens duidelijk geworden hoe belangrijk bossen zijn. Voor de dieren die er leven, voor de planten die er groeien, maar ook voor de mensen die er komen. Het bos blijkt de perfecte plek om te ontspannen, om even het hoofd leeg te maken. Kinderen en kleinkinderen kunnen er ravotten en meer over de natuur ontdekken. En voor de sportievelingen is het bos een uitlaatklep. Lekker hardlopen of fietsen om de alledaagse zorgen te vergeten.
De aanleg van het eerste bos gaat, als het aan het Fonds ligt, komende winter al van start. Het heeft al een locatie op het oog, maar voordat het ermee naar buiten treedt, moet eerst het ontwerp aan de betrokken gemeente en omwonenden worden voorgelegd.

Eén hectare bos aanleggen kost 100.000 euro

Het Groen Ontwikkelfonds Brabant koopt de grond. Het maakt voor elk bos een ontwerp dat past bij de bodem en de omgeving. Het Fonds plant de bomen en zorgt voor het onderhoud. Het kost 100.000 euro om één hectare bos aan te leggen in Brabant. Dat is veel geld. Daarom heeft het Fonds uitgelegd waaruit die kosten bestaan.

Een nieuw bos heeft grond nodig om (in) te kunnen groeien. Het aankopen en beschikbaar krijgen van de grond is veruit de grootste kostenpost bij het ontwikkelen van een nieuw bos. Grond is immers kostbaar in Brabant. Gemiddeld rekent het Fonds met 70.000 euro per hectare (veelal landbouwwaarde). Soms lukt het om de grond iets goedkoper aan te kopen, soms moet het er meer voor betalen. Groen Ontwikkelfonds Brabant koopt gronden op basis van taxatierapporten, opgesteld door twee onafhankelijke taxateurs. Verder moet plantmateriaal worden aangeschaft en moet de locatie geschikt worden gemaakt. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het dempen van sloten, het verwijderen van drainage, verwijderen en plaatsen van een hek om te voorkomen dat reeën de jonge bomen kapot eten. Ook worden kosten gemaakt voor de planvorming, het aanvragen van vergunningen en last but not least het planten van de bomen. Na het planten van de bomen vraagt het beheer van het nieuwe bos, zeker in de eerste jaren, nog extra aandacht én dus geld. In die beginfase zijn de jonge bomen nog kwetsbaar voor bijvoorbeeld droogte en overwoekering. Als het bos eenmaal groeit en robuust is, is beheer nog maar beperkt nodig. Deze kosten bedragen samen zo’n 30.000 euro. Dat brengt de gemiddelde kosten voor een bos op 100.000 euro per hectare (10.000 m2). Dat is dus 10 euro voor 1m2 (1 vierkante meter).

Economisch eigenaar

Het Groen Ontwikkelfonds heeft van provincie Noord-Brabant budget gekregen om de helft van de kosten van nieuwe bossen te betalen. Daarom kan het iedere vierkante meter ‘burgerbos’ verdubbelen. Het Fonds is’ economisch eigenaar’ van de grond waarop straks de Brabantse Burgerbossen staan. Bij een eventuele ‘vervreemding’ in de toekomst wordt de duurzame instandhouding geborgd, zoals dat overigens met alle nieuwe natuur in Brabant gebeurt door de natuurfunctie op te nemen in de provinciale verordening (Natuurnetwerk Brabant) en het bestemmingsplan (natuur).

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Eén reactie

  1. Fantastisch nieuws, maar bossen zijn niet alleen noodzakelijk voor plant, mens en dier, maar ook voor het klimaat en tegen erosie en dus indirect een schild tegen overstromingen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten