Multinationals roepen wereldleiders op stevige klimaatmaatregelen te nemen: “Het gaat te langzaam.”

Voorafgaand aan de VN-Klimaatconferentie die gisteren in Glasgow is begonnen en tot 12 november duurt, hebben 91 ondernemingen, die wereldwijd bij elkaar 9 miljoen werknemers vertegenwoordigen, een brief aan de deelnemende wereldleiders gericht. Het is een oproep om stevige maatregelen te nemen. Niet alleen maar een belofte, maar heel specifiek wat en hoe. Want het gaat nu te langzaam, vinden ze.  Onder deze 91 drie Nederlandse multinationals, t.w. Philips, Unilever en NN Group.

Koninklijke Philips N.V. is aanbieder van gezondheidstechnologie, die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Met wereldwijd ongeveer 78.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen.  
Unilever is een van de grootste producenten van levensmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging en hygiëne. In de schappen van winkels liggen meer dan vierhonderd merken die aan Unilever gekoppeld zijn.
Als financiële dienstverlener omvat de NN Group Nationale-Nederlanden, NN Investment Partners, ABN AMRO verzekeringen, Movir, AZL, BeFrank en OHRA. De Group is actief in 20 landen. Met al haar medewerkers levert de groep pensioendiensten, pensioenen, verzekeringen, beleggingen en bankzaken aan ongeveer 18 miljoen klanten.

Philips: “Wij moeten zowel aanmoedigen als het goede voorbeeld geven.”

Frans van Houten, CEO van Philips: “Ik vind dat bedrijven een verantwoordelijk hebben in de wereld om bij te dragen aan bijvoorbeeld het oplossen van het klimaatprobleem. Je kunt je niet verschuilen achter de overheid, wij moeten juist vooroplopen. De grote bedrijven hebben een extra belangrijke rol om zo’n activistische rol te spelen.”
“Wij hebben gezegd als wij de regeringsleiders oproepen moeten we zelf ook laten zien wat we doen. Ook wat en hoe. Dus daar hebben alle 91 bedrijven heel specifiek gezegd wat wij gaan doen. En hoe je ons daarop kunt controleren én afrekenen.”
“De grote bedrijven hebben zelf, al jaren geleden, het voortouw genomen om aan de slag te gaan. En dat kan ook. Philips is wereldwijd CO₂-neutraal, er gaat bij ons niets meer naar de vuilnisbelt en we halen al onze elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Daarbij hebben we niet aan concurrentiepositie ingeboet. We gebruiken nu wat we hebben geleerd om dat succes verder uit te bouwen en op te schalen met onze partners in de toeleveringsketen, waar de algehele milieu-impact zelfs nog groter kan zijn.”

“We hebben de politiek wel nodig om de rest van de wereld mee te krijgen. Wij moeten zowel aanmoedigen als het goede voorbeeld geven en helpen, maar er moet ook wel ergens wat dwang komen. Bijvoorbeeld via de beprijzing van CO₂, waardoor het duur wordt als je vervuilt. Zo zorgen we dat de hele wereld opschuift.”

Ook toeleveranciers moeten zich committeren aan vermindering CO₂-uitstoot

De multinational voert zijn duurzaamheidsprogramma voor toeleveranciers op met als doel dat ten minste 50% van zijn leveranciers (op basis van uitgaven) zich committeren aan op wetenschap gebaseerde doelen voor vermindering van de CO₂-uitstoot tegen 2025.

Frans van Houten: “We bevinden ons op een kritiek punt van urgentie waar we de wereldwijde transitie naar klimaatneutrale, circulaire en hulpbronnenefficiënte economieën en samenlevingen moeten versnellen. Als een doelgericht bedrijf zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheid jegens de samenleving en hebben we duidelijke, ambitieuze toezeggingen gedaan op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur om deze belangrijke verschuiving te ondersteunen. We moedigen zoveel mogelijk bedrijven, klanten en partners in de toeleveringsketen aan om zich te committeren aan klimaatacties en wetenschappelijk onderbouwde doelen, die acties uit te voeren en bewijs te leveren van vooruitgang en levering door middel van continue, transparante en diepgaande rapportage.”

Actieve rol bij het ondersteunen en stimuleren om veranderingen tot stand te brengen

Voortbouwend op het bestaande uitgebreide prestatieprogramma voor leveranciers op het gebied van duurzaamheid , waaraan momenteel meer dan 200 leveranciers deelnemen, zal Philips een actieve rol spelen bij het ondersteunen en stimuleren van zijn leveranciers om de veranderingen tot stand te brengen die nodig zijn om te voldoen aan de wetenschappelijk onderbouwde emissiereductiedoelstellingen binnen hun organisaties. Deze samenwerkingsbenadering zal gericht zijn op structurele verbeteringen die de impact van CO₂-reductieactiviteiten maximaliseren, evenals het bieden van prikkels, zoals directe ondersteuning voor capaciteitsopbouw en preferentiële betalingsvoorwaarden, om de acceptatie van de klimaatdoelstellingen door zijn leveranciers te versnellen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten