India zal tegen 2070 netto nul-uitstoot bereiken. Deze verrassende uitspraak deed de Indiase premier Narendra Modi op de klimaattop in Glasgow. Ook riep hij rijke landen op om meer klimaatfinanciering te verstrekken aan armere landen.
Modi scherpte hiermee de doelstellingen van India aan op het gebied van hernieuwbare energie en economische emissie-intensiteit. Tegelijkertijd riep hij rijke landen op om meer klimaatfinanciering te verstrekken aan ontwikkelingslanden.
De premier sprak over “een ongekende bijdrage van India aan de klimaatactie”. Hij zei tijdens zijn toespraak: “Vandaag gaat India met veel moed en ambitie vooruit op het gebied van het klimaat.”
Een van de aangekondigde doelstellingen is om tegen 2030 een capaciteit van 500 Gigawatt aan hernieuwbare energie te behalen. Hiervoor moeten onder meer kleine waterkrachtcentrales een bijdrage leveren. Een eerder doel mikte nog op 450 GW.
Modi kondigde aan dat zijn land tegen 2030 50 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen zal halen. India stelde in 2016 een doel van 40 procent tegen 2030; dat werd in juni van dit jaar bijna bereikt.
Modi beloofde ook dat India de uitstoot tegen 2030 met 45 procent zal verminderen, een verhoging van het eerdere doel van 33 procent in 2016 – doelstellingen gebaseerd op het niveau van 2005. Ten slotte zei de premier dat India zijn verwachte totale CO2-uitstoot tegen 2030 met 1 miljard ton zal verminderen.
Grote verrassing
Charu Lata, expert op het gebied van schone energie bij de Natural Resources Defense Council, noemt het doel CO2-neutraal te worden “een grote en aangename verrassing”, die niemand had zien aankomen in de aanloop naar Cop26. “De aankondiging van dit doel is een goed begin, maar er moet nog veel worden gedaan aan de implementatie. Hopelijk zal dat volgen.”
Indiase klimaatanalisten zeggen dat de aankondiging duidelijk laat zien dat de ambities zijn gegroeid. Ze zeggen ook dat een aantal van de doelstellingen verduidelijking behoeft, zoals het doel dat India ’tegen 2030 50 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen zal halen’.
“50 procent hernieuwbare energie bereiken tegen 2030 is onmogelijk”, zegt Swati D’Souza, onderzoeksleider voor klimaatactie bij de ngo National Foundation for India. Ze denkt dat Modi zich hier vergiste en dat het doel slaat op elektriciteitsopwekking in plaats van energie.
Over het doel van netto nul-uitstoot in 2070 zegt D’Souza: “Als dat de ambitie is, dan is het tijd dat India zich inzet voor de sluiting van kolenmijnen. Dit is het moment.” Ze voegt toe dat steenkoolregio’s historisch gezien veertig tot vijftig jaar nodig hebben om de fossiele brandstof geleidelijk uit te faseren.
Diplomatieke druk
Experts lijken het erover eens dat het opwekken van 50 procent hernieuwbare energie tegen 2030 het meest ambitieuze doel is. Een Indiase functionaris in Glasgow zegt hierover: “We stellen niet alleen hoge doelen, we behalen ze ook.”
De toezeggingen van Modi zullen naar verwachting worden geformaliseerd in een nationaal vastgestelde bijdrage die binnenkort zal worden ingediend bij de Verenigde Naties.
De aankondiging volgde op bilaterale ontmoetingen van Modi met de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse Angela Merkel en de Spaanse Pedro Sánchez op de G20-bijeenkomst in Rome afgelopen weekend.
Er is aanzienlijke diplomatieke druk uitgeoefend op Modi om de ambitie van India te verhogen. Tot nu toe verzette Delhi zich tegen het uitbreiden van de klimaatplannen en vroeg het vooral om financiële hulp en technologische ondersteuning om de klimaatambitie te versnellen.
Rijke landen
In zijn toespraak op Cop26 zei Modi dat de verhoogde ambitie gepaard moet gaan met meer klimaatfinanciering en de overdracht van koolstofarme technologieën van ontwikkelde landen naar ontwikkelingslanden. “India begrijpt en deelt de pijn van andere ontwikkelingslanden.” Modi zei te verwachten dat rijke landen zo snel mogelijk 1 biljoen dollar beschikbaar zullen stellen.
Rijke landen beloofden in 2009 om tegen 2020 gezamenlijk 100 miljard dollar per jaar aan klimaatfinanciering te verzamelen, maar liggen niet op schema om dat doel voor 2023 te bereiken.
“India heeft de bal bij de ontwikkelde wereld gelegd. Dit is echte klimaatactie”, zegt Arunabha Ghosh, hoofd van de in New Delhi gevestigde Council on Energy, Environment and Water (CEEW). “Nu eist India zo snel mogelijk 1 biljoen dollar aan klimaatfinanciering. Het zal dus niet alleen klimaatactie in de gaten houden, maar ook monitoren of klimaatfinanciering geleverd wordt.”
Hernieuwbare energie
Volgens een analyse van CEEW heeft India 5.900 Gigawatt aan zonne-energie nodig om tegen 2050 netto nul-uitstoot te bereiken.
De afgelopen maanden is India betrokken geweest bij een aantal initiatieven om de uitrol van hernieuwbare energie te stimuleren. Zo is onder meer een partnerschap met de VS aangegaan om de inzet van schone energie te versnellen.
Vandaag zal Modi samen met premier Boris Johnson een initiatief voor ‘groene stroomnetten’ aankondigen, om zonne- en windenergie versneld te integreren in internationale stroomnetten. Dat moet gebeuren door energierijke locaties zoals zonnige woestijnen en winderige kustlijnen te verbinden met stedelijke centra.
Een ministeriële stuurgroep met onder meer Frankrijk, India, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zal het initiatief coördineren.
Regeringswoordvoerder Asif Bhamla zegt dat dit initiatief, om “de wereldwijde zonne-energie via één netwerk te verbinden”, “cruciaal” is voor India om de energietransitie te versnellen.
–
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij Climate Home News.