Enjoy a book: boekenruilkasten in de stations van NMBS

In het kader van “Leven in het station” heeft NMBS 42 treinstations uitgerust met een boekenruilkast. Het gaat om een kleine straatbibliotheek waar iedereen gratis boeken kan achterlaten en ontlenen, om zo voor iedereen de toegang tot cultuur te vergemakkelijken.

Vanaf het begin streefde NMBS naar een participatieve uitvoering van het project, rekening houdend met de aspecten inclusie en duurzaamheid.

Het principe van een boekenruilkast in een station

De meeste reizigers zien hun treinreis als tijd voor zichzelf, een tijd om te ontspannen: een op de vijf verklaart deze tijd door te brengen met het lezen van een boek. Met deze boekenruilkasten in de stations worden de reizigers uitgenodigd een boek te lenen, het op hun gemak te lezen tijdens een of meer treinreizen, en het dan in een andere boekenkast achter te laten, bijvoorbeeld in het station waar ze naartoe zijn gereisd. Ze kunnen er tevens hun eigen boeken achterlaten om deze te delen met andere reizigers.

Een concept ontwikkeld door leerlingen en ontworpen door maatwerkbedrijf

Het winnende ontwerp van de boekenruilkast werd gemaakt door een team van derdejaarsleerlingen van de richting “industriële vormgeving” van de school Saint-Luc in Luik, dat de wedstrijd won na een stemronde op de sociale media.

Het concept zet in op recycling door oude treinelementen te hergebruiken. De boekenkasten werden door een maatwerkbedrijf gemaakt op basis van de ontwerpplannen. Deze kasten worden op een participatieve manier beheerd onder de verantwoordelijkheid van NMBS, maar in samenwerking met de gemeentelijke bibliotheken en met vrijwilligers van NMBS, die fungeren als peter of meter van een boekenkast.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten