“Dit voelt als thuis, niet als een verpleeghuis”

Een verpleeghuis zonder gesloten deuren. Opgezet als een gezellige buurt waar technologie vanzelfsprekend is en bepalend om in vrijheid te leven. Dat is in een notendop de nieuwe zorglocatie De Riethorst in het Noord-Brabantse Geertruidenberg. “Ik ken geen andere zorglocatie in Nederland die zo is opgezet en zoveel zorgtechnologieën combineert”, zei zorgbestuurder Mireille de Wee van Zorgorganisatie Mijzo (‘Mijn zorg’) onlangs bij de officiële opening. En demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, die speciaal voor de feestelijke opening naar Geertruidenberg was gekomen, sloot zich daarbij aan.  “Wat een fantastische zorglocatie. Ik zie hier een leven in vrijheid in een veilige buurt, waar liefdevolle zorg voorop staat. Dit voelt als thuis, niet als een verpleeghuis.”

De bewoners van De Riethorst leven allemaal in vrijheid. Dat is mogelijk dankzij een polsband met sensoren, GPS-zenders en leefcirkels. Overal in huis, in de deuren, plafonds en kasten, zit slimme technologie verstopt. Alle technieken samen ondersteunen de bewoners in hun dagelijkse leven.Bewoners hebben een eigen appartement. Op de begane grond zijn zeven buurtkamers met elk een thema, zoals een bibliotheek, muziekkamer, theater, bioscoop, biljartkamer, boerderijkamer of knusse woonkamer. “Je kiest de ruimte die bij jou past. Je eet, verblijft en vermaakt je waar je wilt. Er is een ontbijtbuffet. Hoe laat en waar je wilt eten, mag je zelf weten. Bewoners kunnen ook naar de tuin. Voor wie het veilig is, is een wandeling door de wijk mogelijk. Hekken gaan automatisch open als jouw leefcirkel het toestaat”, vertelt de zorgbestuurder.
Leefcirkels worden samen met familie en zorgprofessionals bepaald. “Levensvreugde, vrijheid en veiligheid zijn hierbij onze uitgangspunten”, stelt teammanager zorg & welzijn, José de Groot. “Naast de fysieke mogelijkheden zijn ook de werkprocessen voor medewerkers aangepast. Er wordt niet meer in kleine teams rondom een huiskamer gewerkt. We hebben mensen opgeleid en samen geoefend met het werken met open deuren. Met de hulp van velen hebben bewoners, medewerkers en vrijwilligers hun draai gevonden.”

Geen agressie meer

Volgens de teammanager draagt de locatie en het leven in vrijheid eraan bij dat de agressie is verdwenen, dat er minder medicatie nodig is en dat er meer ontspanning is. De resultaten worden gevolgd met wetenschappelijk onderzoek. “We zien geen frustratie meer omdat deuren niet open gaan. Hier kunnen bewoners dwalen door de gangen, zonder gesloten deuren. Het maakt hen minder angstig. Door de inzet van zorgtechnologie kunnen wij ze zorgeloos loslaten.”

Verpleeghuis van de toekomst

Minister De Jonge benadrukte dat het ‘leven in vrijheid’ past bij de verpleeghuiszorg van de toekomst. “Door de vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt moeten we opnieuw doordenken hoe de verpleeghuiszorg van de toekomst eruit kan zien. Om de zorg toekomstbestendig te maken, moeten we meer gebruikmaken van arbeidsbesparende innovaties. De Riethorst is hier een indrukwekkend en fantastisch voorbeeld van. Alles is ongelooflijk goed geregeld in dit innovatieve tehuis, dat qua opzet meer een buurt in de stad is.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten