Groene landbouwplannen overleven stemming in Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft ondanks zware druk vanuit de sector plannen voor de duurzame transformatie van de voedselsystemen goedgekeurd. De steun is belangrijk voor de Europese Green New Deal.

Met de ‘Van Boer tot Bord’ (Farm to Fork) -strategie wil de Europese Commissie de voedselproductie in Europa ingrijpend veranderen om de negatieve effecten van ons voedselsysteem op de volksgezondheid en het milieu te beperken. De strategie moet de sector ook weerbaarder maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Lobby-bombardement

Maar de voorbije weken schroefden landbouworganisaties en conservatieve politieke groepen hun verzet flink op, met een bombardement van studies om te bewijzen dat de strategie het omgekeerde effect zou hebben.

Tevergeefs, bleek gisteren (dinsdag) in het Europees Parlement. Ondanks de lobby stemden de leden in grote meerderheid voor de strategie, met 452 stemmen voor, 170 tegen en 76 onthoudingen. Het parlement roept zelfs op tot een snellere uitvoering.

Iedereen, van boer tot consument, heeft een rol in de verduurzaming van de keten en moet daarin ook gesteund worden, zegt het parlement. Het pleit onder meer voor duidelijke regels voor groene claims op voedingsproducten, een verplicht Europees nutrilabel en strengere normen voor pesticiden. Btw-tarieven moeten afgestemd kunnen worden op de impact van producten op gezondheid en milieu, en de overconsumptie van vlees en ongezonde voeding moet aan banden gelegd.

Bangmakerij

Milieu-organisaties zijn opgelucht dat de parlementsleden niet zijn bezweken onder de druk van de tegenstanders van de plannen.

“Met niet-aflatende inspanningen om deze plenaire stemming te beïnvloeden, gebruikte de agro-industrie de beproefde tactiek van bangmakerij om actie uit te stellen door zich te concentreren op gedeeltelijk en bevooroordeelde bewijzen”, zegt Jabier Ruiz van het Wereldnatuurfonds (WWF). “Maar de wetenschap is solide en onbetwistbaar: de manier waarop we voedsel produceren en consumeren, legt een onmogelijke druk op de planeet, en de kosten van nietsdoen kunnen gigantisch zijn.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten