Kunnen lasers op chips nog efficiënter en goedkoper gemaakt worden?

ahawal Haq onderzoekt in zijn doctoraat of lasers op chips efficiënter en goedkoper kunnen gemaakt worden.

Fotonische technologieën kennen vele toepassingen, variërend van communicatieverbindingen voor zeer snelle gegevensoverdracht tot objectdetectie in autonome voertuigen.

Lichtbronnen zoals lasers zijn één van de belangrijkste componenten voor deze toepassingen. Om efficiënte lasers te ontwikkelen op een silicium fotonica chip, is integratie van III-V* materiaallagen of III-V componenten (een III-V chip) nodig.

* Met III-V bedoelt men dat materiaallagen (legeringen) of componenten samengesteld zijn met elementen uit de groepen III & V van het periodiek systeem (tabel van Mendelejev)

In zijn doctoraatsonderzoek ‘III-V-op-Si SOA’s en DFB/DBR Lasers gerealiseerd met behulp van Micro-Transfer Printing’ ontwikkelde Bahawal Haq een nieuwe techniek om III-V materialen of componenten te integreren op een silicium fotonica chip: micro-transfer printing. Met deze techniek kunnen III-V halfgeleider optische versterkers (SOA’s) van een III-V substraat op een silicium fotonica chip geplaatst worden. Deze nieuwe techniek maakt de integratie een stuk efficiënter en goedkoper.

“Eén van de uitdagingen was om een goede koppelingsefficiëntie mogelijk te maken tussen de geprinte SOA en de onderliggende Si golfgeleiderstructuur”, vertelt Bahawal Haq, “Wij hebben dit probleem opgelost door het ontwerpen van fotonische koppelingsstructuren die compatibel zijn met micro-transfer printing”

“Met mijn doctoraatsonderzoek hoop ik bij te dragen tot het efficiënter en goedkoper maken van lasers op chips”, besluit Bahawal Haq.

Bekijk het volledige doctoraat

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten