Bravis stopt als eerste ziekenhuis van Nederland met de uitstoot van narcosegassen

Als eerste ziekenhuis in Nederland stopt het Bravis ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom met de uitstoot van narcosegassen. Daarmee wordt jaarlijks 220.000 kilo CO2 bespaard wat vergelijkbaar is met 2,2 miljoen autokilometers. Een forse stap in het vergroenen van het ziekenhuis.

Het broeikaseffect is een probleem van ons allemaal. Elke vermindering is welkom en hard nodig. Bij het onder narcose houden van patiënten komen eveneens broeikasgassen vrij.
Aan de basis van het hergebruik van de narcosegassen in het Bravis ziekenhuis staat anesthesioloog Roland van Wandelen. Al jaren spant hij zich in voor het verduurzamen van de operatiekamers. “Tijdens een operatie kun je patiënten op twee manieren in slaap houden: via het infuus en door het inhaleren met narcosegassen. Het inhaleren heeft mijn voorkeur, omdat je dan de narcose nog mooier kunt sturen”, legt Roland uit. “Het nadeel is dat het broeikasgassen zijn, dus is de uitstoot slecht voor het milieu. De gezondheidszorg is verantwoordelijk voor 7 procent van de CO2-uitstoot die door mensen wordt veroorzaakt. Een groot deel daarvan wordt veroorzaakt door de narcosegassen. Daarom heb ik me ingezet voor een oplossing voor dit probleem en het aangekaart bij leverancier Baxter.”

Filters absorberen het gas

Op zoek naar een oplossing vond Baxter samenwerking met ZoeSys. “Deze Duitse firma heeft een apparaat vervaardigd voor het opvangen van narcosegassen bij dierenartsen of praktijken zonder afzuiging. ZoeSys heeft het apparaat nu ook ontwikkeld voor narcosegassen in het ziekenhuis”, licht Roland toe. De werking is vrij eenvoudig. “De gassen die normaliter naar buiten gaan worden nu opgevangen in busjes. Daarin zitten kokosfilterkorrels die het gas adsorberen. In de fabriek wordt het gas uit de filters gehaald, schoongemaakt en opnieuw als grondstof gebruikt voor nieuwe narcosegassen. Het is volledig recyclebaar, evenals de materialen.”

Voor de patiënt is er niets veranderd

In Europa zijn al enkele ziekenhuizen die met het systeem werken. “Wij zijn het eerste ziekenhuis in Nederland”, meldt de anesthesioloog trots. “Bravis ziet het belang in van deze milieumaatregel en is bereid om de jaarlijkse kosten van zo’n 25.000 euro op zich te nemen. Sinds half augustus wordt het systeem gebruikt in de operatiekamers op de locatie Roosendaal. Vanaf de eerste dag verloopt het prima. Voor de patiënt is er niets veranderd. Alleen stoten we nu veel minder broeikasgassen uit.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten