De echo van Cor – Kunnen wij allemaal niet een beetje slangenhuid gebruiken?

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Kunnen wij allemaal niet een beetje slangenhuid gebruiken?

De Cartoon van deze week is, zoals we gewend zijn, weer een prima plaatje. En het klopt, regelmatig word je wel eens verkeerd gestuurd helaas. Ik zou dan een keer rustig vloeken  en zeker niet zeggen: ‘dit staat niet op punt’, maar daar ben ik dan ook Nederlander voor!

Het eerste fantastische nieuwsonderwerp in de wekelijkse nieuwsbrief gaat over Hogeschool ‘de Kempel’ in mijn eigen Helmond! Uitgeroepen tot de beste pedagogisch academie van Nederland met een totaalscore van 97 (scheelt niet veel of het is 100). Op elk onderdeel komt de school super uit de bus en dit al jaren lang. Wat zullen die slimme kinderen afleveren!  Hier ben je trots op als ‘Hellemonder’!

Ander ‘schoolnieuws’: op De Zonnewijzer in Zonhoven is het eerste Happy Speeltijd van België geopend! Het toestel “Happy Speeltijd” is een groot rad waar kinderen aan draaien,  het rad beslist dan wat er gespeeld wordt. Iedereen die mee wil doen, hoeft dit niet te vragen, maar kan meedoen door de ‘armen’ van het rad aan te raken. Voor schuchtere kinderen ideaal. Ook ik word hier heel Happy van. Geweldig idee en nu door met ‘Happy Speeltijd’ ook in Nederland. Al zijn hier misschien iets minder verlegen kindertjes. Voor Helmond adviseer ik zelfs een rad voor iets te vrijpostige kleine mensjes (gaan we maken, hoop ik).

Nog meer ‘scholierennieuws’: in Nederland leren kinderen van groep 6, 7, en 8  met deelname aan de Textielrace (wie zamelt het meeste textiel in) over recycling van waardevolle stoffen. Hoofdprijs is een reis naar het Textielmuseum in Tilburg. Ben er zelf ook een keer geweest met de ‘IJsklontjes’ (dat is de club van diepvriesspecialisten waarvan ik lid ben). Was leuk om te zien (maar wij zijn wel een stuk ouder).

Ander recyclenieuws: een nieuwe methode haalt dure metalen in een oogwenk uit oude gsm‘s! Door middel van elektrische schok worden materialen verwarmd tot 3126 graden  Celsius. De metalen verdampen en kunnen in gasvorm gescheiden worden van de rest.
Daarna afkoelen (als diepvriesmannetje staat me dat wel aan) en we hebben weer een vast metaal en dit alles met weinig energie. Topuitvinding, zeker in de tijd van de elektrische auto’s met accu’s met lithium. Hergebruik is dan een peulenschilletje. Hoe fijn is dat.

Ook leuk batterijnieuws is de flexibele batterij! Die kan bewegen als een slangenhuid. Dit is gemakkelijk in bijvoorbeeld buigzame robotica voor mensen (protheses e.d.). Maar ook voor medische apparatuur worden ingezet voor revalidatie voor zieken en ouderen. Kortom, weer een geweldige uitvinding, flexibel heeft als synoniem meegaand, lenig, gewillig, soepel en toegeeflijk. Zouden wij allemaal niet een beetje slangenhuid kunnen gebruiken?

Nu, zoals vaak, onderwerpen over milieu en natuur:
chemische afvalstroom bij Daf België is gereduceerd met 98%. Goed Nieuws, echt een enorme milieuwinst. Hopelijk doen ze bij DAF in Eindhoven ook mee?! We gaan daar binnenkort op excursie (met de ‘IJsklontjes’), dus dan zal ik dat eens vragen.

Dan Turkije. 5 Jaar na ondertekening van het Akkoord van Parijs heeft Turkije dit ook gedaan.  Hè, hè, kon dat nou niet eerder, meneer Erdogan? Maar ja, ik snap wel meer niet van zijn keuzes helaas. Daar laat ik het maar bij.


In Nederland is de eerste fabriek (in Dongen, woont ook een ‘IJsklonter’) beloond met een wereldwijd certificaat voor duurzaam waterbeheer. Mooie prestatie, zou Willem, onze Koning, daar als watermanagement-adviseur zijn? Ik zal hem ook eens bellen voor ons bedrijfje, al zijn we daar al heel erg duurzaam bezig.

En wat te denken van Wetlands4Cities (goed Nederlands) in Vlaanderen! Beschermen van biodiversiteit rondom een aantal Vlaamse steden door de natuur natter te maken (doen we in Nederland in De Peel ook). Goed tegen droogte en warmte, ook voor de omliggende gebieden en uiteraard voor plant en dier.

We zijn er nog niet, want voor het eerst is het airco-effect van bossen berekend. En wat blijkt? De temperatuur in bossen is tot wel 10 graden kouder dan in hun directe omgeving. Dus,  lieve mensen,  wat moeten we doen? Stoppen met bossen kappen (ook voor biobrandstof, heb ik al eerder gezegd) nondeju! We kunnen ze niet missen, naast de opname van CO2 zorgen bossen dus ook voor afkoeling en uiteraard als woongebied van/voor heel veel dieren en planten.

Als laatste van dit hoofdstuk: een veel reizende familie koopt een bos ter compensatie van CO2-uitstoot door vliegtuigen. De familie Van Beek heeft een bos gekocht in Budel ter grootte van 4,5 hectare als compensatie van de vele vliegreizen die de familie maakt.

Vele vrienden en kennissen hebben zich inmiddels aangesloten bij de stichting ‘Beekenbos’ die uiteindelijk het bosgebied wil laten groeien tot 20 hectaren. Als alle vliegreizigers dit zouden doen dan zou de wereld in no time alleen maar uit bos en vliegvelden bestaan, volgens mij (ik ga het narekenen). Bovendien kost 20 hectaren bos al gauw tussen de 750.000 en de 1.000.000 Euro en dat is niet voor alle families weggelegd. Dus heb ik mijn bedenkingen bij dit alles! Wat mij betreft een Pyrrusoverwinning voor de mens en natuur of Plaything in goed Engels.

Mooier nieuws tot slot en zeker voor Brugge , 6de plek op de wereldranglijst van (kleine) stedenbestemmingen. En terecht, Brugge is een mooie stad met veel bezienswaardigheden en musea, maar ook met mooie grachten, kant en overheerlijke chocolade!

De groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten