Milieuorganisaties opgetogen over uitbreiding windmolens voor Belgische kust

Verschillende milieuorganisaties hebben positief gereageerd op de beslissing van de federale regering om de capaciteit van windenergie in de Belgische Noordzee fors uit te breiden. “Een positief signaal voor de internationale klimaattop in Glasgow”, klinkt het.

Met de uitbreiding in de Prinses Elisabethzone in de Noordzee, zal ons land de komende jaren haar CO2-emissies drastisch kunnen doen dalen. 

De windmolenparken zullen er meer en krachtigere windmolens bij krijgen. Het vermogen zal zo toenemen van 2 gigawatt (GW) naar maximaal 3,5 GW. Samen met de reeds bestaande zone komt de windcapaciteit op zee dan uit op 5,8 GW. 

Capaciteit van twee kerncentrales

De nieuwe zone zal jaarlijks meer elektriciteit produceren dan twee grote kerncentrales, en zal onze afhankelijkheid van gascentrales sterk verminderen. Tegen 2028 zal dit leiden tot een sterke daling van de CO2-emissies en bijdragen tot de bevoorradingszekerheid en de stabilisering van de elektriciteitsprijzen.

De natuur- en milieuorganisaties onderstrepen evenwel dat maatregelen nodig zijn om de impact op het marien milieu te beperken, omdat een groot deel van de zone in het beschermde Natura 2000-gebied ligt.

Energie-eiland 

Met name de impact van een eventueel energie-eiland, om de opgewekte energie aan land te brengen, moet afgewogen worden tegenover alternatieven zoals transformatorplatformen. Bij de inplanting ervan moet ook voldoende afstand gehouden worden van het beschermd gebied, in het bijzonder om de impact op waardevolle grindbedden te vermijden.

Bond Beter Leefmilieu, Inter-Environnement Wallonie, Greenpeace, WWF België en Natuurpunt stellen dat van bij het ontwerp van de offshore infrastructuur biodiversiteitswaarden nodig zijn om de Noordzee maximaal te beschermen. De organisaties sloten hierover in juni een intentieverklaring af met de offshore windenergiesector. Ze roepen beleidsmakers op om deze voorwaarden op te nemen bij de komende aanbestedingen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten