Lodewijk (85) kreeg vorig jaar een nieuwe hartklep en behaalt dit jaar meerdere gouden medailles in de atletiek

Ondanks zijn respectabele leeftijd van 85jaar, trekt Lodewijk Cornelis nog steeds vier keer per week zijn loopschoenen aan om te gaan joggen. Als 60-plusser verbrak hij al het Belgisch uurrecord en won hij verschillende internationale marathons. Maar in april vorig jaar moest hij een nieuwe hartklep krijgen in het A.S.Z. Aalst wegens een vernauwde aortaklep. Dat belette hem er echter niet van om daarna zijn sportieve topprestaties verder te zetten, integendeel. Slechts enkele maanden na zijn operatie, behaalde hij meerdere gouden medailles op het Belgisch kampioenschap voor Masters.

“Zo’n 10 jaar geleden stelde mijn dokter een licht geluid aan mijn hart vast, dat toch eens gecontroleerd moest worden. Het bleek toen om een lichte vernauwing te gaan, niets ernstig. Uiteindelijk werd mij 1 jaar geleden dan toch aangeraden om een nieuwe hartklep te laten plaatsen”, vertelt Lodewijk Cornelis.

Aortaklepstenose

Aortaklepstenose is een veel voorkomende klepziekte, die we zien toenemen op oudere leeftijd. Een aortaklepstenose is een vernauwing van de aortaklep (de klep aan de uitgang van het hart). We zien de frequentie stijgen met de leeftijd. Aortaklepstenose kan zich uiten door kortademigheid, flauw vallen en druk op de borst bij inspanning.

TAVI: transkatheter aortaklepimplantatie

De behandeling van deze aandoening kan bestaan uit het chirurgisch vervangen van de klep of het vervangen via percutane weg (via de lies, we noemen deze procedure TAVI). Voor meneer Cornelis hebben we voor de laatste behandeling gekozen.

Via deze behandeling is geen narcose meer vereist, wordt er niet meer gesneden, doch enkel via katheters gewerkt. Patiënten moeten ook niet meer in slaap. De behandeling duurt ongeveer anderhalf uur. De helft van deze patiënten is daags nadien reeds thuis.

“Persoonlijk vond ik het een beetje akelig om te zien hoe alles gebeurde, maar alles verliep vlot en raad ik deze behandeling zeker bij mensen die een nieuwe hartklep nodig hebben”, aldus Cornelis Lodewijk.

“Bij deze behandeling wordt een biologische kunstklep ingebracht via een katheter ter hoogte van de aortaklep. De katheter wordt meestal ingebracht via een slagader in de lies. Zeker bij oudere patiënten is TAVI te verkiezen (maar niet steeds mogelijk). Ook bij de heer Cornelis ging deze procedure vlot en kon hij snel naar huis. Na de ingreep voelen de meeste patiënten zich snel beter”, vertelt dr. Michaël Rosseel, diensthoofd Cardiologie A.S.Z. die de ingreep uitvoerde bij deze patiënt.

Nazorg en revalidatie

“Na de ingreep kan de patiënt nog vermoeid zijn. Ook zware fysieke activiteiten, zoals intensief fietsen en veel trappen doen, dient men de eerste dagen te vermijden. Maar daarna kan men gerust de conditie langzaamaan terug beginnen opbouwen. Naargelang hoe goed je conditie voor de ingreep was, gaat dat bij de ene patiënt al vlotter dan bij de andere. Meneer Cornelis bijvoorbeeld is niet bij de pakken blijven zitten en is zodra hij kon, zijn sportieve activiteiten terug beginnen opbouwen. Een goede mindset en training hebben ervoor gezorgd dat hij dit jaar al opnieuw buitengewone prestaties heeft geleverd.” zegt dr. Rosseel.

“Men kan desgewenst ook cardiale revalidatie volgen, dat is aan te raden indien praktisch haalbaar voor de patiënt. Meneer Cornelis is een inspiratie voor al onze oudere patiënten om na dergelijke procedure weer goed actief te worden. En bewegen is een van de belangrijkste zaken om gezond oud te worden.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten