Als kinderen in het Bravis ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom worden opgenomen, ontvangen ze het ‘BeterBoek’, dat hen spelenderwijs laat kennismaken met het ziekenhuis. Zo geeft het boek op een leuke en laagdrempelige manier uitleg over wat ze kunnen verwachten tijdens hun opname en staat het naast uitleg ook vol met spelletjes en kleurplaten. De kinderen hebben in het boek ruimte om hun eigen verhaal op te schrijven, zodat ze hun emoties en ervaringen een plek kunnen geven. Daarnaast is er plaats voor foto’s en berichten, waardoor thuis iets dichterbij lijkt te zijn. Ook is er plaats voor verpleegkundigen en andere medewerkers om een stukje te (laten) schrijven. Na afloop van de ziekenhuisopname mogen kinderen het boek mee naar huis nemen. Zo kunnen ze op een later moment nog eens terugkijken op wat er allemaal gebeurd is.
Naast het ‘BeterBoek’ over de ziekenhuisopname voor kinderen in de leeftijdsgroepen van 3 tot 6 jaar, 6 tot 9 jaar en 9 tot 12 jaar zijn er thema-uitgaven van het ‘BeterBoek’ overamandelen verwijderen, buisjes plaatsen, medicijnen, gezond eten en bewegen, ambulancezorg, bloedprikken, astma, diabetes, stofwisselingsziekten, eczeem en het lichaam.
Angst voor onderzoeken en behandelingen wegnemen
Een ziekenhuisopname is voor kinderen een ingrijpende gebeurtenis. Ze komen in een onbekende omgeving terecht en doen veel nieuwe indrukken op. Dat zorgt vaak voor onrust en onzekerheid. Met de juiste zorg en voorlichting kunnen kinderen op hun gemak worden gesteld. Het ‘BeterBoek’ is een educatieve uitgave, waarin het kind direct wordt aangesproken. Waar ben jij nu? Wie ontmoet je in het ziekenhuis? Waarom krijg je een bepaald onderzoek? Zo raken ze vertrouwd met de omgeving en wordt angst voor onderzoeken en behandelingen deels weggenomen.
Het ‘BeterBoek’ is ontwikkeld voor het Bravis ziekenhuis in samenwerking met Bureau Méteau. Dit bureau is gespecialiseerd op het terrein van kinderzorgcommunicatie. Het maakt educatieve materialen voor kinderen in de gezondheidszorg en verzorgt patiëntenvoorlichting, die aansluit bij de belevingswereld van kinderen.