Scholieren wijzer maken over recycling van waardevolle stoffen

Nederlandse scholieren uit groep 6, 7 en 8 nemen het tegen elkaar op zoveel mogelijk textiel in te zamelen. De school die het meest inzamelt wint een schoolreis naar het Textielmuseum in het Noord-Brabantse Tilburg. Door mee te doen aan de Textiel Race leren scholieren over het recyclen van textiel. De leerlingen van de deelnemende scholen krijgen een interactieve les over textiel op hun school. Waar kun je bijvoorbeeld je textiel inleveren? Wat is er nodig om een spijkerbroek te maken? Tegelijk gaan de scholieren in de praktijk aan de slag door textiel in te zamelen en leveren ze op deze ludieke en competitieve wijze een belangrijke bijdrage aan de recycling van waardevolle stoffen. Ook in Noord-Brabant doen verschillende scholen mee aan de Textiel Race. De Textiel Race is een aanvulling op de populaire E-waste Race van elektronisch afval.

Scholieren worden tijdens de race ondersteund door een speciale website waarop ze kunnen zien wie er in de wijk textiel kwijt wil en wanneer dat kan worden opgehaald. Op deze manier kunnen ze gericht inzamelen en kan op de website de score tussen de scholen bijgehouden worden.
De bedoeling is dat de scholieren zoveel mogelijk textiel gaan inzamelen door huis-aan-huis aan te bellen of bij buren, vrienden, familie of andere kinderen. De kinderen mogen zelf hun kilo’s textiel wegen en het gewogen aantal kilo’s invoeren op de speciale website, waarop ze ook kunnen zien hoe de andere negen scholen ervoor staan.

60% van de totale hoeveelheid textiel wordt niet gerecycled

Op dit moment wordt in Nederland meer dan 60% van de totale hoeveelheid textiel afval niet gerecycled. “Enorm zonde”, schrijft de organisatie op de website aan de scholieren, “want er kan van alles mee gemaakt worden! Ga maar eens na wat je mogelijk thuis nog hebt liggen: een oude trui, teddybeer, kapotte zwembroek, gordijnen of een oud tafellaken? Recyclen kan beter door het gemakkelijker en leuker te maken. Dit doen we met de Textiel Race!”

De Textiel Race werkt samen met lokale gemeenten en lokale afvalophaaldiensten. Zij zorgen ervoor dat ingezameld textiel op een correcte manier bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Aan deze recyclers worden hoge eisen gesteld. Denk bijvoorbeeld aan kringloopwinkels of bedrijven die nieuwe producten maken uit kapot textiel.

In Noord-Brabant doen tien scholen mee: in Uden, Grave, Wijchen, Boekel en Den Bosch.
Vorig jaar hebben 19 teams van verschillende scholen aan de Race deelgenomen. Zij verzamelden 37.614 kilo textiel in. Dit jaar hebben al 35 teams meegedaan en al 34.053 kilo ingezameld.

Wat de scholieren leren over textiel

De speciaal voor de Textiel Race gemaakte website https://textielrace.nl/ toont de scholieren enkele bijzondere ‘weetjes’ over textiel, zoals:

 • meer dan 60% van het ‘oude’ textiel verdwijnt in verbrandingsovens. Zonde!

 • in sommige steden zit maar liefst 4% textiel bij het restafval zit! Dat klinkt misschien niet als veel maar is bijna 9 kg per inwoner per jaar!

 • ongeveer de helft van het ingezamelde textiel kan nog opnieuw gedragen worden.  De andere helft wordt allemaal gerecycled. Slechts 5 procent hiervan is echt afval.

 • we kopen vier keer zoveel kleding als tien jaar geleden. Daar tegenover staat dat we elk jaar 40 kledingstukkenweggooien.

 • vandaag de dag wordt kleding in uiteenlopende (ontwikkelings)landen over de hele wereld gemaakt, waarbij de top vier (China, Turkije, Bangladesh en India) samen verantwoordelijk zijn voor bijna 75 procent van de totale handel.

 • er is 10.000 liter water nodig om een spijkerbroek te maken. Dat is behoorlijk veel!

 • 2,5% van alle beschikbare landbouwgrond is beplant met katoen. Dat is een gebied 10x zo groot als Nederland. Er is dus heel veel land nodig om een spijkerbroek te kopen.

 • tegenwoordig kun je gelukkig op heel veel plekken je oude textiel aanbieden. Zoals in de kledingcontainers bij jou in de buurt en zelfs ook in grote kledingwinkels. Kleding recyclen is dus erg makkelijk!

 • je hebt fast fashion en slow fashion. De naam fast fashion zegt het al. Alle kleding wordt snel gemaakt en de mensen die de kleding maken krijgen er maar weinig voor betaald. Dit zorgt voor veel verspilling en oneerlijke handel.

 • slow fashion focust zich op langzame mode zoals de naam al zegt. Het wordt gemaakt van materialen die langer mee kunnen. Daarnaast is kleding wat onder slow fashion valt vaak tijdloos en kan het dus bijna niet uit de mode raken.

 • oude knuffels, beddengoed, schoenen, petten en zelfs kapotte kleren mogen ook in de kledingcontainers mogen. Kijk eens op de website van jouw gemeente wat er allemaal wel en niet in de kledingbak mag. 

 • 80% van de tijd draag je maar 20% van je garderobe. Tijd om dus in je kast te kijken wat je eigenlijk al een tijdje niet meer draagt en je dus kunt recyclen. Scheelt ook weer ruimte!

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten