Eerste fabriek in Nederland beloond met wereldwijd certificaat voor duurzaam waterbeheer

De Coca-Colafabriek in het Noord-Brabantse Dongen (bij Breda) voert zulk een goed  ‘waterbeleid’, dat het als eerste fabriek in Nederland is beloond met het wereldwijde platinum AWS-certificaat voor Duurzaam Waterbeheer. Het gaat dan over het onttrekken van grondwater, de bescherming van lokale bronnen en andere verschillende waterbesparingsprogramma’s. Het Alliance for Water Stewardship (AWS) is wereldwijd actief en werkt samen met bedrijven, de publieke sector en zogenaamde ‘Niet Gouvermentele Organisaties’ (NGO’s).

NGO’s zijn instellingen die zich zonder winstoogmerk inzetten voor o.m. het milieu, armoede en mensenrechten. Om de vijf jaar vindt namens het AWS een risicobeoordeling plaats en wordt in kaart gebracht hoe de bronnen en het ecosysteem duurzaam beschermd worden.  Het platinum certificaat voor Duurzaam Watermanagement van het AWS is het hoogste niveau dat binnen dit certificaat voor Duurzaam Waterbeheer behaald kan worden. Duurzaamheid is een grote prioriteit voor de Dongense fabriek die de ambitie heeft om tegen 2023 CO2-neutraal te opereren. De fabriek in Dongen maakt per jaar ruim 500 miljoen liter frisdrank. Die dranken bestaan vooral uit water.

Mineraalwaterbron in Dongen van goede kwaliteit

Een belangrijk onderdeel van de lokale aanpak van de Coca‑Colafabriek in Nederland is onder meer het bronbeschermingsplan, de inzet op hergebruik en reductie. “De goede kwaliteit van het water van de mineraalwaterbron de Wildert is een belangrijke reden dat we in Dongen al sinds 1957 gevestigd zijn. Duurzaam omgaan met water en onze bronnen met grote zorg beschermen is essentieel. We zijn trots op deze erkenning en zien het vooral ook als motivatie om hier onverminderd hard aan te blijven werken”, vertelt Kris Moortgat, directeur van de fabriek in Dongen.

Van goud naar platinum

Jos Peeters, Environment Manager in Dongen: “Wij zijn continue bezig het waterverbruik te verminderen én om de omgeving en het water te beschermen. Het Bronwater Beschermingsplan, waarmee we het voedingsgebied van de waterbron in Dongen beschermen tegen mogelijke vervuiling, is daarvan een goed voorbeeld. Vanuit Dongen willen we de hoogste kwaliteit dranken aan de consument aanbieden, waarbij we er alles aan doen om ook het waterverbruik in de productie tot het strikte minimum te beperken.”De fabriek in Dongen ontving dankzij de inspanningen op duurzaam watergebruik al eerder het gouden EWS-certificaat. Dat was in 2012. Nu bereikt het bedrijf een volgende stap met het behalen van de wereldwijde platinum AWS-certificering, waarvoor de beoordeling is uitgevoerd door Control Union Certifications dat sinds 2010 structureel is betrokken bij diensten voor duurzaam waterverbruik met audit- en certificeringsdiensten voor AWS.

Samenwerking belangrijk onderdeel van nieuwe certificaat

De platinum AWS-certificering reikt verder dan de gouden EWS-certificering waar het gaat om samenwerking met omgevingspartners, zoals de provincie, gemeente en waterschappen, andere wateronttrekkers en omwonenden. Zulk een samenwerking is van belang om de impact van de wateronttrekking in de omgeving tot een minimum te beperken.
Zo is in Dongen samen met andere bedrijven in de omgeving in kaart gebracht hoe het watergebruik op elkaar kan worden afgestemd en hoe gezamenlijk het gereinigde afvalwater het meest nuttig kan worden ingezet in de lokale omgeving. Hieraan zal de komende jaren verder uitvoering worden gegeven.

Ambities voor duurzaam waterbeleid

Het bereiken van de AWS-erkenning beschouwt Coca-Cola Nederland als een belangrijk onderdeel van de ambities voor duurzaam waterbeheer. Het uiteindelijke doel is om het water dat wordt gebruikt in de fabrieken en in de drankjes 100% terug te geven aan de natuur uiterlijk in 2030. Dan gaat het over zo’n 700 miljoen liter water per jaar.In de fabriek worden daarom ook continu stappen gezet om het duurzaam waterverbruik te optimaliseren en waar mogelijk het waterverbruik te reduceren. Concrete voorbeelden daarvan zijn de aanpassing vorig jaar van de lijn die de kratten met glazen horeca-flessen wast naar volledig hergebruikt water en de inzet van een zogeheten ‘keerder’ voor de herbruikbare platen voor vervoer van verpakkingen die het keer op keer reinigen met water vervangt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten