Alternatieven voor plastic op basis van plantaardige vezels

Het Amerikaanse Footprint levert aan enkele van ‘s werelds grootste producenten van verpakte voedingsmiddelen alternatieven voor plastic op basis van plantaardige vezels. Via de Footprint Foundation en Pledge2050 is het bedrijf ook betrokken bij initiatieven die bijdragen aan de bewustwording van de schade die plastic via de voedselketen toebrengt aan de volksgezondheid en de planeet. Deze onderneming vestigt binnenkort haar eerste Europese R&D-centrum op Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven.

Footprint, een wereldwijd opererend Amerikaans bedrijf dat zich richt op materiaaltechnologie voor de voedselindustrie, bouwt in Eindhoven een prototype- en testlaboratorium, een onderzoeksfaciliteit en een innovatiecentrum. De onderneming biedt oplossingen voor partijen die de overstap willen maken van plastic voor eenmalig gebruik naar circulair materiaal.

Op de BIC-campus, waar toptechnologie, ondernemerschap, onderwijs en hoogwaardige faciliteiten samenkomen, verrijst ook het Europese hoofdkantoor. Troy Swope, CEO van Footprint, is van mening dat met de vestiging in Eindhoven een belangrijke stap is gezet voor een Europees centrum voor duurzame materiaalinnovatie. Swope: ”De EU-wetgeving die veel plastics voor eenmalig gebruik verbiedt en de focus van Europese consumenten op duurzaamheid hebben de vraag naar plantaardige vezeloplossingen versneld. We zijn hoopvol gestemd door de gesprekken die we voeren met Europese klanten en kijken ernaar uit om nieuwe oplossingen te bieden, geleid door ons getalenteerde, in Europa gevestigde team.”

Circulariteit en duurzaamheid

De Eindhovense vastgoedontwikkelaar SDK Vastgoed is uiteraard ingenomen met de vestiging van Footprint op de BIC-campus. Directeur Ferdinand Gremmen: “Dit is een grote speler met een focus op een nieuwe, heel relevante technologie. Bovendien sluiten ze in hun manier van werken en in de oplossingen die ze bieden volledig aan bij wat de wereld op dit moment hard nodig heeft: circulariteit en duurzaamheid. Vandaar ook dat ze zo goed passen in BIC als energieneutrale campus. Ik verwacht een sterke wisselwerking met de overige bedrijven en instellingen in ons ecosysteem.”

Versnelling in overstap naar plasticvrije alternatieven

Footprint maakt gebruik van het momentum als gevolg van EU-verordeningen die het gebruik van veel plastics voor eenmalig gebruik verbieden. Dit zal naar verwachting grote gevolgen hebben voor quick-service restaurants, voedselproducenten en winkeliers en zal de overstap naar plasticvrije alternatieven versnellen. Footprint bouwt aan een team dat nauw zal samenwerken met deze organisaties bij het volgen van de regelgeving, het omarmen van meer recycling- en composteringsmogelijkheden en het voldoen aan de vraag van consumenten naar milieuvriendelijke en gezondere materialen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten