Brabant sluit aan op wandelroutenetwerk van 10.000 kilometer door Europa

Noord-Brabant wordt onderdeel van de gerenommeerde internationale wandelroute ‘Liberation Route Europe’. In Meierijstad is een begin gemaakt met de aanleg van de Brabantse etappe. Hiermee krijgt de provincie aansluiting op een wandelroutenetwerk van maar liefst 10.000 kilometer door Europa, in het spoor van de geallieerden tijdens ‘43- ‘45. De Liberation Route Europe is een route door negen landen langs gedenkplekken uit de Tweede Wereldoorlog en loopt vanuit Zuid-Engeland via Frankrijk, Luxemburg en België naar Nederland. In de provincie Antwerpen hebben zich 48 steden aangesloten bij Liberation Route Europe. De Slag om de Schelde en de gevechten aan de Kempense kanalen hebben een sleutelrol gespeeld bij de bevrijding van West-Europa.

De Liberation Route Europe is door de Raad van Europa officieel erkend als Culturele Route langs musea, monumenten, begraafplaatsen en historische locaties die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
De Brabantse etappe volgt het Airborne Wandelpad en vertelt het verhaal van Operation Market Garden, waarbij wegen en bruggen moesten worden veroverd om het geallieerde leger naar Arnhem te laten doorstoten. Het Brabantse tracé van de Liberation Route Europe wordt de komende periode bewegwijzerd door VisitBrabant Routebureau. Later worden ook de Brabantse etappes ‘Slag om de Schelde’ en ‘De Canadese bevrijders’ toegevoegd.

Monumentale wegwijzers

De Liberation Route Europe (LRE) wordt in Europa op een aantal belangrijke historische locaties gemarkeerd met monumentale wegwijzers, de zogenoemde Vectors of Memory, ontworpen door de bekroonde architect Daniel Libeskind. Deze vectoren wijzen niet alleen de weg, maar vertellen ook over de belangrijke gebeurtenissen die tijdens de bevrijding plaatsvonden in de desbetreffende regio. De Vector of Memory op de Vlagheide in gemeente Meierijstad vertelt het verhaal van de Amerikaanse parachutisten van de 101st Airborne Division. Zij zetten hier op 17 september 1944 voor het eerst voet op Brabantse bodem.

Wandelroutekaart en routeplanner

De LRE Foundation, de initiatiefnemer van de Liberation Route Europe, werkt samen met Brabant Remembers, VisitBrabant Routebureau en Wandelvereniging OLAT bij de realisatie van dit project in Brabant. De route volgt het Brabantse wandelknooppuntennetwerk en is vanaf november 2021 volledig bewegwijzerd. Ook wordt in november een wandelroutekaart uitgebracht met de belangrijkste bezienswaardigheden en vectoren in de Brabantse gemeenten.

Op www.liberationroute.com is het volledige internationale wandelnetwerk te vinden, inclusief alle verhalen langs de route en een routeplanner om een eigen wandelroute in de voetsporen van de geschiedenis uit te stippelen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten