Private sector investeer vijf miljard dollar in natuurbescherming

Enkele spelers uit de private sector beloven een bedrag van 5 miljard dollar ter ondersteuning van het behoud van biodiversiteit. Het is de grootse filantropische bijdrage die ooit voor natuurbehoud werd opgehaald.

Het Wereldnatuurfonds (WWF) spreekt van een “gamechanger” die ertoe zal bijdragen dat de mensheid beter beschermd zal zijn, pandemieën minder kans maken en essentiële banen voor een “natuurpositieve wereld” gecreëerd worden. De aankondiging werd gisteren gemaakt op een event in de marge van de Algemene Vergadering van de VN.

Het fonds van in totaal 5 miljoen dollar zou het de komende tien jaar mogelijk moeten maken om 30 procent van de planeet te beschermen en de natuur te behouden op een manier die noodzakelijk is om de mensheid te vrijwaren van rampen.

Einde van schadelijke investeringen

De spelers die een som geld in het fonds storten zijn onder meer Arcadia, een van de grootste filantropische organisaties in Groot-Brittannië, het Bezos Earth Fund, Bloomberg Philanthropies, Gordon and Betty Moore Foundation, Rainforest Trust, Re:wild en Wyss Foundation.

Verder kwamen ook 75 financiële instellingen overeen om geen investeringen meer toe te staan die schadelijk blijken voor de natuur.

“Deze twee aankondigingen wijzen erop dat de wereld het eens raakt over de noodzaak om het verlies aan natuur een halt toe te roepen”, zegt Marco Lambertini, directeur-generaal van WWF International. “Dit is niet enkel essentieel voor de natuur, het is noodzakelijk voor het behoud van de mensheid.”

Grote projecten nodig

De natuur verdwijnt vandaag aan een snelheid die nooit eerder is gezien. Meer dan een miljoen soorten zijn met uitsterven bedreigd. Recent onderzoek van WWF berekende dat er 39 miljoen nieuwe, zogeheten “natuurpositieve banen” kunnen worden gecreëerd mocht er een herbestemming komen van de 500 miljard dollar die overheden jaarlijks uitgeven aan schadelijke subsidies.

“We hebben grootschalige projecten nodig om de klimaat- en biodiversiteitscrises die ons nu treffen, aan te pakken”, zegt Andreas Beckmann van het WWF in Centraal en Oost-Europa. Hij verwijst als voorbeeld naar het pas geopende natuurgebied Mura-Drava-Danube, het eerste biosfeerreservaat ter wereld dat zich uitstrekt over maar liefst vijf landen: Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Hongarije en Servië.

Andere voorbeelden zijn onder meer de plannen van inheemse leiders in Canada om zes nieuwe natuurgebieden te openen die volledig onder het beheer van de inheemse bevolking zouden komen, of Costa Rica dat het Cocos Island National Park wil uitbreiden met de bedoeling om 30 procent van hun oceaan formeel te beschermen. Ook België kreeg op de bijeenkomst applaus vanwege de verhoging van de jaarlijkse klimaatfinanciering van 70 naar 100 miljoen euro.

“De wereld moet niet enkel meer duurzaam en CO2-neutraal worden tegen 2030, er is nood aan een natuurpositieve aanpak”, zegt Lambertini. “Het is tijd om te focussen op wat er werkelijk nodig is, in plaats van te bekijken wat er politiek mogelijk is. Het leiderschap dat ik hier heb gezien, is een stap in de goede richting.”

Het event dat gisteren zowel in New York als online doorging, werd onder meer bezocht door wereldleiders als Brits premier Boris Johnson, Duits bondskanselier Angela Merkel, de president van Costa Rica Carlos Alvarado Quesada, Colombiaans president Iván Duque Márquez en Muhammadu Buhari, de president van Nigeria.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten